Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 110 lety: vražda následníka trůnu v Sarajevu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Achille Beltrame, volné dílo

Následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este je dnes před 110 lety v Sarajevu zavražděn srbskými nacionalisty i s manželkou Žofií, rozenou Chotkovou z Vchynic a Tetova. Řidič Leopold Lojka se o pár let později upije k smrti.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Ireneje, svátek má Lubomír.

Dnes je Mezinárodní den čísla Tau (to jsou dvě pí a dnes je 2×14.3.).

Dnes před 635 lety prohrávají na Kosově poli Srbové poslední bitvu s Osmanskou říší, Srbsko se na víc než 500 let stává osmanskou državou. I tak to Srbové dodnes slaví.

Dnes před 505 lety je zvolen římsko-německým císařem Karel V., poslední Habsburg vládnoucí Španělsku včetně Nizozemí i středoevropské říši.

Dnes před 344 lety vydává císař Leopold I. Pardubickou pragmatiku - první robotní patent, který mj. omezuje práci pro vrchnost na nejvýše 50 %. Moc jsme si od té doby nepolepšili…

Dnes před 219 lety se narodil František Cyril Kampelík, vypjatý národovec, lékař, spisovatel, spiritus agens spořitelních družstev.

Dnes před 186 lety je Viktoria Hanoverská korunována britskou královnou.

Dnes před 143 lety je v Bělehradě podepsána smlouva o spojenectví mezi Srbskem a Rakousko-Uherskem, které se mj. zavazuje podporovat dynastii Obrenovičů, uznávat je jako srbské krále, Srbsko se zavazuje nepřipustit žádné aktivity nepřátelské proti Rakousko-Uhersku. Dlouho mu to nevydrží…

A v Praze čeští nacionalisté napadají slavnostní výroční schůzi studentského spolku Corps Austria, šarvátka se vyvine v tzv. Chuchelskou bitku a mj. přispěje k rozdělení pražské university na česky a německy mluvící část.

Dnes před 124 lety se následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d´Este vzdává práva následnictví na trůn pro své potomky s Žofií hraběnkou Chotkovou.

Dnes před 105 lety je ve Versailles podepsána mírová smlouva, která mj. definitivně připojuje Bratislavu k Československu.

Taky je založena Společnost národů.

Dnes před 101 lety moskevský patriarcha Tichona vydává výzvu „arcipastýřům, pastýřům a stádům ruské pravoslavné církve“, aby uznali sovětskou moc. Služebnost ruské církve moci má dlouhou tradici…

Dnes před 84 lety obsazuje Rudá armáda kus Rumunska - Besarábii a severní Bukovinu.

Dnes před 33 lety je v Budapešti rozpuštěna RVHP.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz