Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 133 lety: bonsai Eiffelovky na Petříně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dwxn, licence CC BY-SA 4.0

Pražská napodobenina Eiffelovy věže v měřítku 1:5 je dokončena na Petříně dnes před 133 lety, jako rozhledna bude otevřena v srpnu.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Oty, svátek má Patricie.

Dnes je Světový den UFO.

Dnes má 58. narozeniny Tomáš Zima.

Dnes před 753 lety končí vítězné tažení Přemysla Otakara II. do Uher uzavřením Bratislavského míru, jímž se uherský král Štěpán V. vzdává nároků na Korutany, Štýrsko a Kraňsko.

Dnes před 326 lety získává Thomas Savery patent na důlní parní pumpu, první praktické využití parního stroje.

Dnes před 310 lety se narodil Christoph Willibald Gluck, reformátor opery.

Dnes před 300 lety J. S. Bach v Lipsku dává poprvé svou kantátu Meine Seel erhebt den Herren, BWV 10.

Dnes před 211 lety se narodil Štěpán Bačkora, osvícený učitel, zakladatel knihoven, vyznamenán JCKV Františkem Josefem zlatým záslužným křížem za celoživotní dílo.

Dnes před 185 lety přebírají vzbouření otroci, převážení z Afriky do Ameriky na lodi Amistad, vládu nad lodí. Nemajíce dost znalostí o navigaci, nedokážou zabránit španělské posádce, aby je místo návratu do Afriky vydala do rukou americké pobřežní stráže. Vzbouřenci jsou zatčeni, v následných soudních řízeních nicméně nakonec docílí rozsudku Nejvyššího soudu USA, který je definitivně osvobodí.

Dnes před 178 lety jmenuje císař Ferdinand arcivévodu Jana, bratra zesnulého císaře Františka, kurátorem zamýšlené Císařsko-královské akademie věd, která bude oficiálně ustavena následující rok.

Dnes před 143 lety je atentátníkem postřelen president USA J. Garfield. Následkům střelby podlehne za dva měsíce…

Dnes před 124 lety vzlétá poprvé řiditelná vzducholoď hraběte von Zeppelina, LZ-1.

Dnes před 107 lety končí bitva u Zborova, bratrovražedný střet československých legionářů s českými pěšími pluky č. 35 (Plzeňským) a č. 75 (Jindřichohradeckým).

Dnes před 94 lety se narodil Otto Popper, AKA Ota Pavel.

Dnes před 73 lety útočí čtyřčlenná skupina pod vedením nejspíš agenta StB na schůzi MNV v Babicích, tři ze čtyř členů výboru jsou zastřeleni. V reakci na událost zatýká StB desítky sedláků a kněží, v následných procesech padne 11 rozsudků smrti.

Dnes před 63 lety umírá Ernest Hemingway.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz