Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 158 lety: bitva u Hradce Králové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Georg Bleibtreu, volné dílo

V prusko-rakouské válce dnes před 158 lety probíhá u Hradce Králové největší bitva, která se kdy udála na českém území. Naše armáda je v bitvě poražena, Prusko si tak upevní postavení hegemona ve střední Evropě na úkor habsburského mocnářství.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Tomáše, svátek má Radomír.

Dnes má 87. narozeniny zlínský rodák Tomáš Straussler, AKA Tom Stoppard.

Dnes před 1 700 lety císař Konstantin Veliký poráží v bitvě u Chrysopole svého spoluvládce a konkurenta Licinia, stávaje se tak jediným vládcem rozlehlého římského impéria, které se díky jeho politice začíná christianizovat. Taky přenese hlavní město říše do Byzantia, které se po něm přejmenuje na Konstantinopol, ustaví dynastické předávání moci a vydá výnos, jímž je neděle určena jako den klidu, s výjimkou nezbytných polních prací.

Dnes před 1 037 lety je korunován francouzským králem Hugo Capet, zakládaje tak dynastii Capetovců, která povládne Francii v přímé linii dalších cca 400 let, v liních dalších až do krvavé revoluce koncem 18. století.

Dnes před 706 lety získává Mikuláš II. Opavský, vnuk Přemysla Otakara II., opavské knížectví jako léno od Jana Lucemburského, Opavsko se tak odděluje od Moravy.

Dnes před 369 lety zakládá papež Alexandr VII. bulou Primitiva Illa Ecclesia litoměřickou diecézi.

Dnes před 180 lety je ubit poslední pár alky velké.

Dnes před 170 lety se narodil Leoš Janáček.

Dnes před 161 lety končí bitva u Gettysburgu vítězstvím federálních oddílů nad jižanskými, americká občanská válka se tak začíná vyvíjet ve prospěch Severu.

Dnes před 141 lety se narodil Franz Kafka.

Dnes před 138 lety Karl Benz oficiálně představuje svůj patentní motorový vůz, první v dějinách automobil s vlastním pohonem, určený k přepravě osob.

Dnes před 127 lety se narodil Heliodor Píka.

Dnes před 126 má premiéru první český hraný film prvního Dostaveníčko ve mlýnici. Film o délce jedné minuty natočil J. Kříženecký.

Dnes před 124 lety vychází první číslo týdeníku Science, jehož vydávání financuje T. A. Edison. Časopis v následujících letech dvakrát zkrachuje, než se ho ujme Americká společnost pro vědecký pokrok a učiní z něj časem jeden ze dvou nejprestižnějších vědeckých časopisů světa.

Dnes před 107 lety vyhlašuje JCKV Karel I. amnestii, jíž mj. odpouští tresty smrti za vlastizradu A. Rašínovi a K. Kramářovi. Císaři se za jeho velkorysost odvděčí o rok později vytržením českého království z Karlovy říše, která se následně zcela rozpadne.

V tentýž den bojují u Zborova v Rusku ustavené české legie proti českým vojákům 35., plzeňského, a 75., jindřichohradeckého pluku, kteří zachovali věrnost císaři. Úspěch legií v bitvě povede k podstatnému rozšíření náboru do legií, doma podtrhne trpkost reakcí na amnestii politiků, odsouzených mj. za navádění k přeběhlictví…

Dnes před 55 lety exploduje při startu sovětská nosná raketa N1, která měla vynést k Měsíci umělý satelit. V důsledku čehož Sověti ruší plány na výpravu Alexeje Leonova na Měsíc, ještě před přistáním Apolla 11.

Dnes před 51 lety zahajuje své jednání Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.

Dnes před 21 lety je na seznam světového dědictví UNESCO zapsána židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz