Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 211 lety u Lipska: v Bitvě národů čeští vojevůdci porážejí Napoleona

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vladimir Moškov, Public Domain

Konec Napoleonovy snahy o dobytí Evropy: v bitvě u Lipska dnes před 211 lety je poražen armádami Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska, jejichž vrchním velitelem je Karel Filip ze Schwarzenbergu, náčelníkem generálního štábu pak Václav Radecký z Radče.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Izáka Joguesa, svátek má Michaela.

Dnešek není příznivým dnem pro Kartágo:

Dnes před 2 226 lety v bitvě u Zamy poráží římské vojsko pod vedením Scipia Africana kartaginské síly pod velením Hanibala. Druhá punská válka tak končí opět vítězstvím Říma.

Dnes před 1 585 lety dobývají Kartágo Vandalové pod velením krále Gaiserika.

Dnes před 571 lety, 3 měsíce po bitvě u Castillonu přichází Anglie o Bordeaux, poslední své državy na území Francie, kromě Calais. Končí tak definitivně stoletá válka.

Dnes před 555 lety si bere Ferdinand II. Aragonský Isabelu Kastilskou, otevírají tak cestu ke sjednocení Aragonie a Kastilie do Španělska.

Dnes před 243 lety se britská vojska generála Cornwallise vzdávají v Yorktownu Američanům, válka za nezávislost USA je tak dobojována.

Dnešek je taky významným dnem v napoleonských válkách:

• dnes před 219 lety se rakouský generál Mack vzdává Napoleonovi v bitvě u Ulmu. Francouzi pobili 10 000 rakouských vojáků a zajali 30 000 zajatců.

• dnes před 212 lety se Napoleon Bonaparte urychleně stahuje z Moskvy.

• dnes před 211 lety je Napoleon poražen v Bitvě národů u Lipska, viz popis obrázku.

Dnes před 194 lety formuluje J. E. Purkyně buněčnou teorii stavby těl živých organismů, kterou vzápětí rozpracují Schleiden a Schwann.

Dnes před 179 lety má v Drážďanech premiéru Wagnerův Tannhäuser.

Dnes před 94 lety je na hladinu Dunaje spuštěna československá válečná loď President Masaryk.

Dnes před 81 lety je na Rutgersově univerzitě v New Jersey objeven streptomycin, první antibiotikum účinné proti tuberkulóze.

Dnes před 62 lety v Praze na Letné začíná likvidace největšího pomníku Stalina na světě. Škoda že ho odstřelili už sami bolševici - mohli jsme se teď s Foldynou, Konečnou a Zahradilem dohadovat, jestli by tam za své zásluhy o osvobození neměl zůstat…

Dnes před 40 lety je ve Varšavě umlácen k smrti třemi příslušníky tajné policie katolický kněz Jerzy Popiełuszko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz