Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 220 lety: Spojené státy kupují od Napoleona území zvané Louisiana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: William Morris, volné dílo - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Louisiana Purchase: za teritorium zaplatí Spojené státy Napoleonovi 15 milionů dolarů (v dnešních cenách asi 300 milionů), čímž skokově zvětšují rozlohu zhruba na dvojnásobek. Na teritoriu leží dnes 15 států a představuje skoro čtvrtinu rozlohy USA.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Zikmunda, svátek má Blahoslav.

Dnes je Mezinárodní den jazzu.

Dnes se západem slunce začíná Beltain.

Dnes má 78. narozeniny Jeho Veličenstvo Karel XVI. Gustav, král Švédska.

Dnes před 1 713 lety vydává císař Galerius toleranční edikt, jímž uznává křesťanství jako trpěné náboženství. Končí tak pronásledování křesťanů i ve východní části říše.

Dnes před 680 lety povyšuje papež Klement VI. pražské biskupství na arci a zřizuje mu, vedle olomouckého, druhé sufragánní biskupství v Litomyšli.

Dnes před 451 lety se hroutí v té době nejvyšší na světě věž katedrály v Beauvais, již druhý trest za pyšnou snahu beauvaiských překonat výškou všechny ostatní katedrály. Opravy poničeného transeptu a lodě spotřebují tolik peněz, že nezbude na dokončení západního křídla, což zachrání před zbouráním románský kostelík.

Dnes před 247 lety se narodil Carl Friedrich Gauss, ten s normálním rozdělením. Zasáhl poměrně zásadně do cca deseti vědních oborů.

Dnes před 235 lety se jako první ujímá úřadu presidenta USA George Washington.

Dnes před 141 lety se narodil Jaroslav Hašek, zloděj psů, spisovatel, rudý komisař.

Dnes před 127 lety, na své přednášce pro Royal Institution v Londýně, oznamuje J. J. Thomson objev elektronu.

Dnes před 112 lety umírá v Kolíně František Kmoch, fenomenální dechovkář.

Dnes před 108 lety je v Rakousko-Uhersku a v Německu zaveden letní čas, umožňující prodloužit výrobu o hodinu. Tehdy to možná dávalo smysl…

Dnes před 81 lety je spuštěna Operace Návnada - u španělských břehů vypouští britská ponorka do vody mrtvolu falešného důstojníka s přísně tajnými materiály, z nichž vyplývá, že Spojenci nebudou útočit na Sicilii, ale na Balkán a Sardinii. Němci to docela spolkli…

Dnes před 79 lety si v berlínském bunkru berou život Adolf a Eva Hitlerovi. Manželství si neužili ani 40 hodin…

Dnes před 44 lety se nizozemská královna Juliana Oranžsko-nasavská vzdává trůnu ve prospěch své dcery Beatrice.

Dnes před 31 lety oznamuje CERN, že poskytuje k volnému použití www protokol, bez nějž by využití internetu nebylo takové, jak ho známe.

Dnes před 11 lety se nizozemská královna Beatrice Oranžsko-nasavská vzdává trůnu ve prospěch svého syna Viléma Alexandra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz