Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 50 lety: procházka na laně mezi dvojčaty WTC

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý, volné dílo

Na fotce francouzský provazochodec Philippe Petit, jak osmkrát přechází po laně ve výšce 417 metrů mezi věžemi Světového obchodního centra. Výkon je vyhodnocen jako nezákonný, Petit je zatčen a odsouzen uspořádat dobročinné představení pro děti.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Sixta II. a jeho druhů, svátek má Lada.

Dnes před 1 398 lety jsou avarsko-slovanské oddíly ve spojení s armádou perských Sásanovců nuceny ukončit obléhání Cařihradu poté, co byzantské námořnictvo drtivě poráží roj slovanských plavidel vezoucích posily.

Dnes před 159 lety se narodil Luděk Marold, ten s panoramatem.

Dnes před 152 lety je Karel Sabina na shromáždění kolegů - buditelů usvědčen z donášení rakouské policii a je donucen odstěhovat se do Drážďan.

Dnes před 125 lety se narodil Oldřich Nový.

Dnes před 123 lety zahajuje provoz úzkorozchodná tramvaj mezi Mostem a Litvínovem.

Dnes před 103 lety se narodil Karel Husa, skladatel a hudební pedagog, uprchlý před bolševismem do USA. Po okupaci ČSSR složil legendární Hudbu pro Prahu, za svůj smyčcový kvartet dostává o rok později Pulitzerovu cenu.

Dnes před 88 lety resignuje na funkci německého vicekancléře Franz von Papen, šlechtic, aktivní katolík a důstojník německého generálního štábu, který pomáhal Hitlerovi při prosazování zmocňovacího zákona i k získání funkce kancléře v naději, že politicky nezkušeného Hitlera ovládne a že se Hitler rychle znemožní a padne. Moc to nevyšlo…

Dnes před 82 lety se Američani vyloďují na Guadalcanalu v Šalomounových ostrovech, začíná půl roku trvající bitva o Guadalcanal.

Dnes před 33 lety umírá v Sušici páter František Ferda, vězeň bolševického režimu, mimořádně citlivý senzibil a úspěšný léčitel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz