Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 50 lety vybuchuje chemička v Záluží, 18 obětí, 124 raněných

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: sbírka Edvarda. D. Beneše, volné dílo

Z prorezlého kolene, o jehož havarijním stavu se vědělo aspoň dva roky, uniká dnes před 50 lety etylén, který po chvíli chytá plamenem a vybuchuje. Tlaková vlna vybije okna na několik kilometrů, trosky budov a zařízení usmrtí skoro 20 lidí.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Makriny, svátek má Čeněk.

Dnes má 93. narozeniny Honza Dus, 67 má Rút Bízková, 48 je Benedictu Cumberbatchovi.

Dnes před 5 052 lety se v Mathuře narodil Krišna.

Dnes před 650 lety umírá Francesco Petrarca.

Dnes před 575 lety umírá ve Vídni Kašpar Šlik, dlouholetý kancléř Svaté říše římské, první v této funkci měšťanského původu. Za své služby císařům Zikmundovi, Albrechtu II. a Fridrichovi III. byl postupně povyšován, až na hraběte z Pasounu a Holíče.

Dnes před 471 lety je po 9 dnech vlády svržena z trůnu anglická královna Lady Jane Grey, vlády se ujímá Marie, dcera Jindřicha VIII. a Kateřiny Aragonské.

Dnes před 375 lety se ve Smržicích narodil Jakub Kresa, jezuitský učenec, teolog, matematik, filosof. Za svůj překlad 8 knih Eukleidových Základů do španělštiny nazýván „Eukleidem Západu“.

Dnes před 254 lety je v Brně zavedeno označování domů číslem popisným.

Dnes před 203 lety je Jiří IV. korunován králem Spojeného království, po deseti letech vládnutí jako regent za svého otce trpícího porfyrickou nepříčetností.

Dnes před 124 lety je v Paříži kvůli světové výstavě uvedena do provozu první linka metra, 8 stanic mezi Porte de Vincennes a Porte Maillot.

Dnes před 94 lety finská vláda vypovídá vedení Komunistické strany Finska do SSSR. Aktuálně mi to přijde jako velmi dobrý nápad, ještě by bylo na místě k nim přibalit snaživce, kteří usilují převzít po komunistech funkci lokální agentury k prosazování ruských zájmů.

Dnes před 61 lety Joe Walker s letadlem North American X-15 vylétá do vesmíru, když dosahuje výšky 106,01 km.

Dnes před 50 lety v Záluží vybuchují Chemické závody Československo-sovětského přátelství, 18 obětí, 124 raněných.

Dnes před 41 lety je zveřejněno první trojrozměrné rentgenové zobrazení hlavy pomocí počítačové tomografie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz