Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 609 lety je v Kostnici upálen český kazatel Jan Hus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefano di Giovanni, Volné dílo

I když byl Hus stíhán pro kacířství, císař Zikmund mu vymohl zcela nestandardní podmínky, takže mohl na koncilu třikrát vystoupit s obranou svých herezí. O svém učení, že každý je předurčen ke spasení nebo zatracení, koncil nepřesvědčil. Není divu…

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je Světový den líbání.

Dnes má 78. narozeniny Sylvester Stallone, 58 je Jiřímu Macháčkovi.

Dnes před 835 lety nastupuje na anglický trůn král Richard, zvaný Lví srdce. Moc času ale Anglii nevěnuje…

Dnes před 676 lety vydává papež Klement VI. bulu, v níž prohlašuje, že Židé nejsou odpovědni za mor a další choroby, a žádá je vzít v ochranu. Na praktickém deptání židů se však nic nezmění.

Dnes před 648 lety je v Cáchách korunován ve svých 15 letech český kralevic Václav římským králem.

Dnes před 605 lety král Václav IV. jmenuje na Novém Městě pražském několik nových konšelů, kteří nejsou moc nakloněni rebelům zaštiťující se Husovým jménem. Těm se to moc líbit nebude…

Dnes před 394 lety se v Pomořanech vyloďuje švédský král Gustav Adolf II. se svou armádou, štědře podporovanou Francií z rozhodnutí kardinála Richelieu. Již uhasínající válka mezi katolíky a protestanty tak dostává nový impuls a bude pustošit Evropu dalších 18 dlouhých let.

Dnes před 139 lety Louis Pasteur testuje úspěšně svoji vakcínu proti vzteklině na klukovi, kterého pokousal vzteklý pes.

Dnes před 137 lety se v běloruské Ljozně narodil Mojše Šagal, světu známý jako Marc Chagall.

Dnes před 117 lety se narodil Jaroslav Foglar.

Dnes před 109 lety, k 500. výročí upálení, ve druhém roce Velké války, je na Staroměstském náměstí odhalen pomník Janu Husovi, odlitý ze 14 tun bronzu.

Dnes před 102 lety zavádí Společnost národů na popud svého vysokého komisaře pro uprchlíky Fridtjofa Nansena mezinárodní pas pro emigranty a lidi bez státní příslušnosti.

Dnes před 60 lety v Liverpoolu má premiéru první film Beatles – A Hard Day’s Night.

Dnes před 53 lety umírá Louis Satchmo Dippermouth Armstrong.

Dnes před 26 lety je v Hong Kongu uvedeno do provozu nové letiště na ostrově Chek Lap Kok, nahrazující ve městě umístěné letiště Kai Tak. Cestovatelé tak přicházejí o fascinující zážitek nahlížet při přistávání do oken okolostojících paneláků…

Dnes Před 10 lety Petra Kvitová podruhé vítězí ve Wimbledonu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz