Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 620 lety: poprava 51 loupežníků na největší šibenici v českých zemích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Allen - Mollova sbírka map, volné dílo

Na místě křižovatky U Bulhara v Praze je dnes před 620 lety pověšeno na největší šibenici v českých zemích 50 loupežníků z bandy Mikeše Zouly. Sám Zoula, jehož na popraviště doprovází Jan Hus, bude naboden na hák a ponechán viset dalších sedm let.

Osobní výběr dnešních výročí

Článek

Dnes svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“

Dnes má 80. narozeniny Erno Rubik, ten s kostkou, 46 je Táně Vilhelmové.

Dnes před 2 611 lety končí babylonské obléhání Jeruzaléma dobytím města a zničením Šalamounova chrámu. Začíná tak babylónské zajetí, z něhož se Židé budou moci vrátit až o 50 let později, po dobytí Babylónu Peršany. Verdiho Nabucco je v tomto k babylonskému králi Nabuchodonosorovi poněkud příliš shovívavé.

Dnes před 497 lety se narodil John Dee, přírodovědec, hermetik a rádce královny Alžběty. Se svým fámulem Edwardem Kellym působil mj. na rožmberském dvoře v jižních Čechách i na dvoře Rudolfa II., odkud posílal Alžbětě zpravodajské dopisy, označené piktogramem „for your eyes only“, který se dá číst také jako 007 - odtud kódové označení Jamese Bonda.

Dnes před 418 lety se narodil Ferdinand III., budoucí český král a římskoněmecký císař.

Dnes před 417 lety se narodil Václav Hollar.

Dnes před 405 lety český sněm schvaluje ústavu českých zemí, které mají být nadále volnou konfederací spojenou osobou voleného panovníka se značně omezenými pravomocemi.

Dnes před 372 lety je na Staroměstském náměstí za přítomnosti výše zmíněného císaře Ferdinanda III. a jeho syna Ferdinanda IV. vysvěcen Mariánský sloup, vztyčený jako poděkování Panně Marii za zázračné odvrácení útoků švédských hord na Staré Město Pražské o 4 roky dříve. O dvě a půl století později bude sloup nesmyslně stržen, kteréžto vandalství je už konečně napraveno.

Dnes před 315 lety zakládá Jan Křitel Farina v Kolíně nad Rýnem drogistický obchod, v němž jeho bratr Jan Maria vymyslí parfémovanou vodu, nazývanou podle místa vzniku Eau de Cologne, kolínská voda. Farinovic voňavkárna je nejstarší dosud fungující továrna na parfémy na světě.

Dnes před 231 lety je zavražděn Jean-Paul Marat, jakobín, novinář, fanatický hlasatel nenávisti, jinak docela schopný experimentální přírodovědec.

Dnes před 210 lety, krátce po obnově Sardinsko-piemontského království po napoleonských válkách, ustavuje král Viktor Emanuel ozbrojený četnický sbor, Carabinieri.

Dnes před 128 lety umírá v Bonnu August Kekule ze Stradonic, objevitel struktury benzenu, zakladatel strukturní chemie.

Dnes před 114 lety se narodil Jan Dokulil, katolický kněz, který pomáhal za války rodině Ludvíka Svobody, příbuzným Jana Kubiše i uprchlým Židům. Němci ho nedostali, bolševici ano, ale až po sedmi letech ukrývání u farníků a přátel. V bolševických lágrech strávil 8 let, na následky věznění zemřel v necelých 64 letech.

Dnes před 99 lety se narodil Ivan Medek, Hlas Ameriky, Vídeň.

A mezi Věstonicemi a Pavlovem je při vykopávkách nalezena nahotina, nejstarší známá keramická soška na světě, AKA Věstonická Venuše.

Dnes před 81 lety vypalují nacisti v Haliči Český Malín, 400 obětí.

Dnes před 75 lety papež Pius XII. stvrzuje dekret svatého oficia, který z katolické církve exkomunikuje členy komunistické strany a vyhlašuje automatickou exkomunikaci každého, kdo do strany vstoupí nebo bude komunistický režim podporovat.

Dnes před 20 lety umírá na infarkt při potápění Karel Zich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz