Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 80 lety propuká ve Varšavě protiněmecké povstání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ewa Faryaszewska – Muzeum Warszawy, Volné dílo

I v reakci na výzvy z letáků Rudé armády propuká dnes před 80 lety ve Varšavě povstání proti německé moci. Rudá armáda sleduje události z druhého břehu řeky a povstání nijak nepodpoří, takže bude Němci brutálně potlačeno, za cenu statisíců obětí.

Osobní výběr dnešních výročí

Článek

Dnes je den sv. Alfonsa z Liguori, svátek má Oskar.

Dnes je Světový den skautského šátku.

Dnes začíná Světový týden kojení.

Dnes má 56. narozeniny Miloš Čermák, ten dvoumetrový.

Dnes před 1 122 lety padá do rukou aghlábidské armády Taormina, poslední byzantská pevnost na Sicilii, která tak bude na dlouho obsazena muslimy.

Dnes před 733 lety uzavírají kantony Uri, Schwyz a Unterwalden, resp. jejich obyvatelstvo (homines vallis Uranie universitasque vallis de Switz ac communitas hominum Intramontanorum Vallis Inferioris) úmluvu o společné justici a obraně - federální chartu.

Dnes před 676 lety umírá Markéta z Valois, zvaná Blanche, první žena císaře a krále Karla Lucemburského.

Dnes před 453 lety padá Famagusta, poslední benátská tvrz na Kypru, který tak bude na dlouho zabrán osmanskou říší.

Dnes před 310 lety nastupuje na anglický trůn hannoverský kurfiřt Jiří jako král Jiří, zahajuje tak georgiánskou éru. Poslední vládkyní z hannoverské dynastie bude JV královna Viktorie, která sňatkem s vévodou Albrechtem uvede na britský trůn dynastii Sasko-Cobursko-Gothajskou, jednu z větví dynastie Wettinů. Tolik na margo potřeby „národních“ panovníků.

Dnes před 250 lety se anglickému knězi Josefu Priestleymu daří připravit rozkladem oxidu rtuťnatého čistý kyslík, stávaje se tak jeho prvním objevitelem, nebo aspoň jedním z tří prvních, spolu se Scheelem a Lavoisierem. Ke své škodě ale zařazuje nově objevený plyn jako odflogistovaný vzduch do flogistonové hypotézy, čímž se brzy ocitá mimo převládající paradigma v chemii.

Dnes před 205 lety domlouvá v Teplicích ministr zahraničních věcí Rakouska Metternich s pruským králem Bedřichem Vilémem III. a jeho kancléřem Hardenbergem Teplické punktace - opatření proti šíření smrtelných dvojčat liberalismu a nacionalismu v německém svazku.

A v Novém Yorku se narodil Herman Melville, ten s velrybou.

Dnes před 192 lety zahajuje provoz koňská dráha mezi Českými Budějovicemi a Lincem, první taková v celém mocnářství.

Dnes před 190 lety v britském impériu nabývá platnosti zákon o zrušení otroctví.

Dnes před 135 lety se narodil Walther Gerlach, objevitel prostorového kvantování magnetického momentu atomu. V Tatrách mu za to postaví štít…

Dnes před 117 lety, na ostrově Brownsea, Robert Baden-Powell zahajuje - troubením na roh africké antilopy kudu - první skautský tábor, začátek skautského hnutí.

Dnes před 116 lety se narodil Miloslav Kabeláč, skladatel a hudební pedagog.

Dnes před 110 lety Rusko neodvolává všeobecnou mobilizaci, Německo mu vyhlašuje válku.

Dnes před 105 lety obsazují československé a rumunské oddíly Budapešť, vyvracejíce tak Maďarskou sovětskou republiku.

Dnes před 88 lety jsou v Berlíně zahájeny olympijské hry, historicky nejvíce zneužité k politické a režimní propagandě. Jestli datum zahájení 1. 8. mělo symbolizovat iniciály Adolfa Hitlera (jak číslovku 18 dodnes používají jeho náckovští obdivovatelé), není dosud vyjasněno.

A v Československu je uveden do provozu první fototelegraf, tedy telefax.

Dnes před 78 lety je v Moskvě pověšen generál Vlasov a další velitelé Ruské osvobozenecké armády.

Dnes před 45 lety nabývá účinnosti vyhláška o pravidlech silničního provozu, která poprvé zavádí rychlostní limity na silnicích mimo obec, omezení na 60 km/h v obci mimo noční hodiny ponechává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz