Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 82 lety: patent umožňující GSM a WiFi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Employee(s) of MGM - source, Public Domain

Hedy Lamarr, proslavená nahou scénou v Machatého Extázi, nejkrásnější herečka Hollywoodu, a G. Antheil patentují dnes před 82 lety metodu přeskoku frekvencí v rozprostřeném spektru, která je dodnes využívána v radiové komunikaci, GSM a WiFi.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Kláry, svátek má Zuzana.

Dnes před 5 138 lety se zahajuje počítání času podle mayského kalendáře.

Dnes před 2 504 lety perský král Xerxes I. poráží u Thermopyl Řeky pod velením krále Sparty Leonida. Sparťané padnou do jednoho a získají tak věčnou slávu - Jdi poutníče a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.

Dnes před 760 lety papež Urban IV. bulou Transiturus zavádí v církvi Slavnost Těla a krve Páně (Boží tělo).

Dnes před 313 lety v Ascotu, z popudu královny Anny, se poprvé běží koňské dostihy.

Dnes před 220 lety, v reakci na korunovaci Napoleona francouzským císařem, se římskoněmecký císař František II. prohlašuje za císaře rakouského, dávaje tak vznik rakouskému císařství, které bude ještě dva roky součástí Svaté říše římské.

Dnes před 154 lety se narodil msgre Jan Šrámek.

Dnes před 142 lety je v Praze uvedena do provozu první telefonní ústředna, pro 11 účastníků sítě. Do konce roku počet vzroste na 30.

Dnes před 104 lety je v Rize podepsána mírová smlouva mezi Lotyšskem a bolševickým Ruskem, které tak smluvně uznává navždy suverenitu a územní celistvost Lotyšska. Ha ha ha…

Dnes před 102 lety Německo krade Haydnovu císařskou hymnu „Zachovej nám, Hospodine“, vybavuje ji textem Deutschland, Deutschland über alles a přivlastňuje si ji drze za svou.

Dnes před 94 lety se narodil Ctirad Mašín.

Dnes před 79 lety propuká v Krakově pogrom proti Židům přeživším holokaust, počet obětí v jednotkách, zraněných desítky.

A Edvard Beneš vydává dekret o zestátnění československého filmu.

Dnes před 76 lety se narodil Jan Palach.

Dnes před 72 lety nastupuje na jordánský hášimovský trůn Husajn ibn Talal jako král Husajn I.

Dnes před 46 lety vzniká Al-Ka’ida, původně jako odbojová organizace proti sovětské okupaci Afghánistanu, po jejímž ukončení se velmi rychle přesměruje na boj proti Izraeli a USA.

Dnes před 40 lety při zkoušce mikrofonů Ronald Reagan místo obvyklého „jedna, dvě, jedna, dvě“ sděluje, že za 5 minut vystartují atomové rakety na Moskvu. Když nahrávka unikne ven, Moskva se dost vztekne…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz