Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před 966 lety umírá Jitka, manželka knížete Břetislava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dalimilova kronika, volné dílo

Guta von Schweinfurt z rodu Babenberků, AKA Jitka ze Svinibrodu, se stala českou kněžnou poté, co ji kníže Břetislav unesl z kláštera, anžto by ji jako plod morganatického sňatku knížete Oldřicha s neurozenou Boženou jinak za ženu nedostal.

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Eusebia, svátek má Gustav.

Dnes je Památný den romského holokaustu, v upomínku na likvidaci tzv. cikánského rodinného tábora v Osvětimi dnes před 80 lety, doprovázené vyvražděním několik tisíc Romů a Sintů.

Dnes má 75. narozeniny Olga Sommerová, 56 je Ivetě Toušlové.

70. narozeniny má fascinující zjev českého veřejného života Jiří Vyvadil: v roce 1990 dokázal přivést během několika měsíců do zapomnění a taky bis zum grunt Socialistickou stranu, i když měla po sametu 1989 našlápnuto na mimořádný rozkvět – socialistické noviny Svobodné slovo začaly jako první informovat o listopadových událostech a lidi to hltali, demonstrace na Václaváku byly režírovány z Melantrichu, který socanům patřil včetně balkónu, odkud poprvé promluvil Václav Havel nebo A. Dubček, zazpívali Karel Kryl nebo Marta Kubišová. Přesto dokázal Vyvadil dovést o půl roku později stranu k naprosté volební blamáži. Pak byl ve Sněmovně za slepenec Liberálně-sociální unie, odkud přeběhl do ČSSD, která ho dostala do Senátu. Tam se proslavil tím, že nedokázal jako zpravodaj vypracovat sebekratší zprávu k sebedůležitějšímu zákonu, který zpravodajoval, a to ani jako předseda ústavně-právního výboru. Za to byl posléze odměněn soudcovským talárem nejprve na okresním soudu, když ale se stal důležitým politikem jeho kamarád od socanů Paroubek, dotáhl to až na Nejvyšší správní soud. Tam už se svým nemakačenstvím a intrikováním narazil – šéf soudu Baxa na něj připravil kárnou žalobu, tak Vyvadil radši rezignoval sám. Od té doby škodí jen jako solitérní užitečný idiot Ruska, i když i o té užitečnosti by se při jeho příslovečné lenosti dalo docela pochybovat…

Dnes před 2 240 lety poráží kartaginské vojsko pod velením Hannibala v bitvě u Kann početně o hodně silnější armádu římskou, dodnes se vyučuje jako příklad, jak obklíčit nepřítele.

Dnes před 472 lety je v Pasově podepsána dohoda mezi německými protestantskými knížaty a římsko-německým králem Ferdinandem Habsburským, která uznává existenci protestantského vyznání a je předchůdcem augšpurského míru o 3 roky později. Prakticky je tak definitivně pohřbena snaha Ferdinandova bratra, císaře Karla V. o vymýcení protestantství.

Dnes před 385 lety umírá v Řezně Jakub Kryštof Rybnický z Chřenovice, 40. opat benediktinského kláštera v Kladrubech, skladatel liturgické hudby, z níž se dochovala pouze Missa concertata super Exultabo Domine, považovaná za nejstarší českou skladbu v koncertantním stylu.

Dnes před 247 lety vydává JKV Marie Terezie nařízení Ratio educationis, jímž reformuje vzdělávací soustavu a zavádí povinnou školní docházku.

Dnes před 132 lety JCKV František Josef podepisuje zákon, který od 1.1.1900 zavede v Rakousku-Uhersku jako platidlo korunu namísto zlatého.

Dnes před 103 lety, ve svých 48 letech, umírá Enrico Caruso.

Dnes před 92 lety popisuje C. D. Anderson antičástici elektronu – pozitron.

Dnes před 90 lety umírá německý president maršál Hindenburg, vůdcem Německa se tak stává kancléř Adolf Hitler.

Dnes před 87 lety schvaluje americký Kongres zákon o marihuaně, zakazující pěstování konopí a výrobu veškerých konopných produktů. Nemám rád konspirační teorie, faktem ale zůstává, že zákon ochromil výrobu konopných lan a konopné buničiny, což se mimořádně hodilo výrobci nylonových lan Du Pontu i výrobci dřevné buničiny Hearstovi.

Dnes před 85 lety se obracejí Albert Einstein a Leo Szilard na presidenta F. D. Roosevelta, aby urychlil práce na vývoji atomové zbraně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz