Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ještě pár poznámek ke střelbě na Fica

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Fico udělal maximum na poli šíření nenávisti ve společnosti, i tak ale je nutné útok na něj odsoudit.

Článek

Pokud měl někdo někdy tu pochybnou čest seznámit se s Robertem Ficem, jistě chápe, jak obtížné je udržet se v poloze, že atentát na premiéra je nutno odsoudit. Fakt je to těžký - Fico vždycky byl naprostý hajzl, lidský odpad, zlej člověk, aktivní agent ruských zájmů, etc. etc. A ti jeho trabanti jako Blaha, Pellegrini, Danko, nejsou lidsky o nic lepší, jen nejsou tak (všeho)schopní jako Fico. Snad každý viděl, jak Blaha roztleskává dav skandováním „Čaputová je americká k****“ a Fico vedle tleská do rytmu a blaženě se usmívá. A tahle verbež teď chce někoho obviňovat, že ten atentát je důsledkem vyvolávání nenávisti?
Člověka při tom nemůže nenapadnout, jestli by bylo bývalo na místě odsoudit taky Stauffenbergův plán Valkýra, nebo naopak jestli není normální litovat, že pokus zabít Hitlera nevyšel. Protože Hitler, potažmo Heydrich, Eichmann a další trabanti byli etalonem zla, které odstranit je jenom dobře - vražda na tyranu není zločinem. A kde pak tedy je ta hranice, kdy likvidační útok na politika „není zločinem“ a kdy už je „útokem na demokracii“? Nabízí se jednoduchá odpověď - dokud politik respektuje demokratická pravidla, tj. např. odstoupí z funkce, když prohraje volby nebo ho k tomu donutí jiné okolnosti, je demokratem a je násilí proti němu je nepřípustné.


No jo, co když ale začne, jsa u moci, provádět kroky, které s největší pravděpodobností směřují k tomu, aby nastavil prostředí, případně i změnil pravidla hry tak, aby už nikdy volby prohrát nemohl? Nebo aspoň ne ty několikery nejbližší, jak se to povedlo Orbánovi v Maďarsku - podřídit veřejnoprávní média aktuální moci, nezávislá média minimalizovat, aby normální člověk měl co nejvíce ztíženou možnost dostat se k nezávislému zpravodajství. No a pak ještě ovládnout tajné služby, příslušné policejní složky a státního žalobce a vypustit je na politické oponenty - byl by v tom čert, kdyby na ně něco buď nenašli nebo nevyrobili. Což jsou přesně ty kroky, které Fico a jeho melody boys velmi na sílu prosazují. Je proto nanejvýš na místě, být vůči nim co nejvíc na stráži. Dokud ale si nenechá schválit nějaký zmocňovací zákon, který by mu umožnil vládnout pomocí dekretů bez parlamentu, nebo dokud nezačne své oponenty opravdu zavírat, je potřeba tyto zemanovské metody odmítnout („Chcete-li se zbavit politika, je k tomu jediná demokratická cesta, a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov.“). Není od věci připomenout, že Zeman a Fico jsou velcí kamarádi a navzájem se vždy velmi podporovali, ale střelbu na Fica opravdu schvalovat nejde - už jenom proto, že takovéto chování je velmi nakažlivé a jakákoli tolerance jeho nakažlivost ještě zvyšuje…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz