Hlavní obsah

Jaká je hodnota člověka?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Dlouho se věřilo, že každý člověk má zvláštní hodnotu. Svou lidskou důstojnost. Že lidský život má svou hodnotu. Ale co kdybychom tuto myšlenku úplně zrušili? Tento nápad by mohl změnit, jak se díváme na život a jak řešíme problémy naší společnosti.

Článek

Čtenáři, je každý člověk stejně důležitý?

Většina lidí si myslí, že každý člověk je pro svět stejně důležitý. Ale co kdyby to tak nebylo? Pojďme se podívat, co by to mohlo znamenat v běžném životě.

Napsala jsem, že pro většinu z nás je každý z nás důležitý, jsme součástí „lidského stáda“. Podle Všeobecné deklarace lidských práv, kterou přijala Organizace spojených národů v roce 1948, se „všichni lidé rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv“. Tento dokument podepsalo 192 zemí světa. To ukazuje, že myšlenka rovné důstojnosti všech lidí je široce přijímána, alespoň oficiálně.

Mnoho zemí má tuto myšlenku také ve svých zákonech. Například v České republice Listina základních práv a svobod říká, že „lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech“.

Představte si ovšem, že v nemocnici mají jen jeden lék, který může zachránit život. Jsou tam dva pacienti - mladá maminka dvou dětí a starý pán, který už je v důchodu. Komu by měli dát ten lék? Teď by řekli, že oba životy jsou stejně důležité. Ale někteří lidé říkají, že by bylo lepší dát lék mamince, protože se stará o děti.

Nebo si představte, že ve vězení je málo místa. Uvězněn je tam člověk, který ukradl jídlo, protože měl hlad, a druhý, který někoho zbil. Teď se s nimi zachází stejně, protože jsou oba lidé. Ale možná by bylo lepší pustit toho, kdo jen kradl, a nechat ve vězení násilníka.

Někteří lidé se ale bojí, že kdyby se řeklo, že nejsme všichni stejně důležití, mohlo by to vést k velkým problémům. Co kdyby někdo řekl, že lidé s tmavýma očima nebo světlými vlasy jsou méně důležití a  mají mít méně lidských práv? Nebo že chudí lidé nejsou tak důležití jako bohatí? To by bylo velmi nebezpečné.

Taky by to mohlo změnit, jak se chováme k sobě navzájem. Teď si třeba pomáháme, i když se neznáme, protože si myslíme, že každý člověk má svou hodnotu. Co kdyby to tak nebylo?

Co si o tom myslíte vy? Je dobře, že se ke všem chováme stejně? Nebo by bylo lepší v některých situacích říct, že někdo je důležitější? Je to těžká otázka a není na ni jednoduchá odpověď. Znáte konkrétní příklady?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz