Hlavní obsah
Psychologie

Psychologové zločinci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Psychologové jsou tu, aby nám pomohli, ale jak poznáme toho správného? A je vůbec v pořádku vyhledat jejich pomoc? Pojďme se na to podívat blíže.

Článek

Psychologové jsou tu, aby nám pomohli, ale jak poznáme toho správného? A je vůbec v pořádku vyhledat jejich pomoc? Pojďme se na to podívat blíže.

Dobrý psycholog aktivně naslouchá a projevuje empatii. Respektuje vaše hranice a tempo. Má relevantní kvalifikaci a zkušenosti. Je transparentní ohledně svých metod a cílů terapie. Pravidelně hodnotí váš pokrok.

Je ostuda chodit na terapii? Rozhodně ne! Péče o duševní zdraví je stejně důležitá jako péče o to fyzické. Vyhledání odborné pomoci je známkou síly, ne slabosti. Mnoho úspěšných lidí chodí na terapii, aby zlepšili svůj život.

Ne všichni psychologové jsou tak vyrovnaní, jak by se mohlo zdát. Historie zná i pár šokujících případů. Bruno Bettelheim, renomovaný dětský psycholog, byl po své smrti obviněn z týrání dětí v jeho péči. Paul Shirley, psycholog z Kalifornie, byl v roce 2001 odsouzen za vraždu své manželky. Tyto extrémní případy jsou naštěstí velmi vzácné a většina psychologů jsou profesionálové oddaní pomoci druhým.

Jaké máte vy zkušenosti s psychology nebo terapií? Myslíte si, že je v České republice stále stigma spojené s vyhledáním psychologické pomoci? Podělte se o své názory v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz