Hlavní obsah
Psychologie

Revoluce v léčbě duše: Novinky v psychoterapii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Psychoterapie prochází v posledních letech vzrušující proměnou. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších novinek, které mění životy pacientů i terapeutů.

Článek

Virtuální realita v boji s fobiemi

Představte si Janu, která se celý život panicky bála výšek. Díky virtuální realitě mohla nyní v bezpečí terapeutovy ordinace „vystoupat“ na vrchol mrakodrapu. Postupným vystavováním virtuálním výškám se její strach zmírnil natolik, že dokázala poprvé v životě navštívit rozhlednu. Virtuální realita se ukazuje jako účinný nástroj nejen při léčbě fobií, ale i posttraumatického stresu či závislostí.

Psychedelická renesance

Látky jako psilocybin (obsažený v "kouzelných houbách") či MDMA se vrací ze zakázané zóny do terapeutických ordinací. Výzkumy ukazují pozoruhodné výsledky při léčbě depresí a úzkostí. Petr, veterán trpící PTSD, podstoupil terapii s asistencí MDMA. „Bylo to, jako by se mi v hlavě rozsvítilo. Poprvé jsem dokázal mluvit o svých zážitcích bez paniky,“ popisuje svou zkušenost.

Online terapie dobývá svět

Pandemie urychlila nástup online terapie. Marek, workoholik, který nikdy „neměl čas“ na terapii, nyní pravidelně konzultuje s terapeutem přes videohovor během polední pauzy. Online forma zpřístupňuje terapii i lidem z odlehlých oblastí či těm s omezenou pohyblivostí.

Mindfulness a „třetí vlna“ KBT

Klasická kognitivně-behaviorální terapie (KBT) se obohacuje o prvky mindfulness. Pacienti se učí všímavosti a přijetí nepříjemných pocitů, místo snahy je potlačit. Alena, trpící úzkostmi, popisuje: „Dřív jsem se snažila negativní myšlenky zahnat. Teď se učím je pozorovat jako mraky na obloze - přijdou a zase odejdou.“

Neurofeedback: Trénink mozku

Tato metoda využívá real-time zobrazení mozkové aktivity k „přeladění“ mozku. Pacient sleduje na obrazovce grafické znázornění své mozkové činnosti a učí se ji ovlivňovat. David, který léta bojoval s poruchou pozornosti, po sérii neurofeedback sezení hlásí: „Konečně se dokážu soustředit na práci bez neustálého odbíhání myšlenek.“

Genetika v psychoterapii

Analýza DNA pomáhá personalizovat léčbu. Terapeutka Jane Hunt vysvětluje: „Díky genetickému testování můžeme lépe předvídat, jaká antidepresiva budou pro konkrétního pacienta nejvhodnější, a vyhnout se tak zdlouhavému procesu pokus-omyl.“

Umělá inteligence jako asistent terapeuta

AI analýza hlasu a výrazu tváře pomáhá terapeutům zachytit jemné náznaky emocí, které by mohli přehlédnout. „Je to jako mít vedle sebe superzkušeného kolegu,“ říká psycholog Thomas Geller.

Svět psychoterapie se mění závratným tempem. Nové metody přinášejí naději pacientům, kteří dříve na standardní terapii nereagovali. Zároveň však kladou vysoké nároky na vzdělávání terapeutů. Jedno je jisté - budoucnost léčby duše vypadá nesmírně slibně.

Co vy? Navštívili jste někdy psychoterapii? Pomohla vám?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz