Hlavní obsah
Lidé a společnost

Začala točit na Youtube, aby podpořila sbírku „Sen, auto pro vozíčkářku Petru“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rep Ort

Pro vozíčkářku Petru bylo cestování obrovskou vášní, ačkoliv je od narození upoutaná na invalidní vozík, se svým tehdy přítelem ráda cestovala. Na nejkrásnější místa se mohla podívat díky své houževnatosti a vytrvalosti i s přispěním přátel.

Článek

Bez spolehlivého auta to ale nejde a o to před časem přišli. Navíc příteli Petry byla diagnostikována rakovina. Auto, co měli, dosloužilo, a tak cestování muselo jít k ledu, což je komplikace pro Petru, i cestování po Praze je pro ní velmi náročné a značně nespolehlivé. Její přátelé proto založili spolek Moc Díky z.s. a vyhlásili veřejnou sbírku!

Auto bylo pro vozíčkářku Petru jako její druhé nohy, mělo pro ni nevyčíslitelnou hodnotu. Umožňovalo jí nejen cestování po Praze za kulturou, přáteli ale i do práce. Ač je Petra od narození na vozíku tak stále pracuje jako pomocná senior účetní. Díky autu se vozíčkářka Petra podívala i na místa o kterých si myslela, než poznala svého přítele, že je nikdy nebude moci navštívit. Naposledy se podívali i na Azurové pobřeží i do slavného Saint-Tropez. Dokonce se vozíčkářka Petra podívala i na Eiffelovu věž.

S přítelem podnikali cesty po Čechách, a navíc vůz Petře usnadňoval cestování po Praze.

Petra si s přítelem nové auto nemůže dovolit. Její partner bojuje s rakovinou a kvůli nemoci nemůže docházet do zaměstnání. Cestování po Praze je však pro Petru obtížné, a to obzvláště v zimě.

V těžké situaci se rozhodli Petře pomoci právě přátelé a založili spolek Moc díky z.s. a vyhlásili na ni již zmíněnou veřejnou sbírku, aby si Petra mohla dovolit nový vůz. „Jsme přátelé, známe se dlouhá léta. Chceme vybrat na ‚Sen, auto pro vozíčkářku Petru‘, pomůžete vybrat?“ stojí v úvodu veřejné sbírky. Pořadatelé sbírky jsou rádi za jakýkoliv příspěvek, které lidé mohou posílat na transparentní účet:

Petra má ve svém příteli oporu tak jako on v ní měl oporu při své nemoci, a tak není divu, že jejich přátelství se nedávno změnilo v manželství. Nebyla by to vozíčkářka Petra, kdyby se „spokojila“ s obyčejnou svatbou. Měli svatbu v japonské zahradě a oddal je šaolinský mnich. Sbírka se slibně rozjela, ale přišel Covid a všechna snaha šla do ztracena. Po Covidu přišla inflace a zdražování energii a sbírka stále stagnovala. Vozíčkářka Petra je ale bojovnice tělem i duší, a tak jako dodávala sílu partnerovi při chemoterapiích tak ani v této složité době se nevzdává a začala na podporu sbírky natáčet videa na youtube. Petra točí videa o medicíně, s ohledem na zdraví obou manželů mají dost tvůrčích podnětu, ale to je okrajové téma jejich videi. Hlavní směr videa točí recepty a kulinářské zážitky, a tak jsme již mohli „z její kuchyně ochutnat“ nedělní lahodný perník, vepřový bok se stehnem a buřtguláš. Teď když je Petra v nemocnici tak za ní zaskakuje u plotny její manžel Tomáš. - Její tvůrčí činnost můžete podpořit zde. https://www.youtube.com/@MocDiky.z.s

Bude ráda za každý „LIKE“ i ODBĚR" - Sbírku „Sen, auto pro vozíčkářku Petru“ Můžete podpořit a přispět Na Transparentní účet u Fio Banky č.ú.2001714987 / 2010 Moc díky z.s.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz