Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme víc whistleblowerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robert Šlachta

Tahle vláda je jak zlý sen. Nedělá nic pro lidi a neumí řídit rozpočet a k tomu pokračuje v prorůstání klientelismu a korupce.

Článek

A taky se zbaví každého, kdo na jejich nezákonné jednání a pochybné praktiky upozorní. V posledních dnes se dostaly na povrch hned dva případy. A oba se týkají politiků ODS. O jednom z nich už jsem vám psal.

Na ministerstvo spravedlnosti si Pavel Blažek přivedl svého kámoše Antonína Stanislava. Dlouholetého sponzora a člena ODS. Rovnou jako politického náměstka. Tenhle pan Stanislav úřadoval na ministerstvu spravedlnosti už v roce 2016, kdy měl manipulovat se zkouškami insolvenčních správců. Jeho kámoši tak mohli jednoduše uspět a dostat se k miliardám, které se v rámci insolvencí zkrachovaných firem řeší. A teď, v roce 2023, mu Blažek znovu insolvenční správce dal na starost. Absurdní.

Naštěstí je ještě na ministerstvu pár příčetných lidí, a tak ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek podal na svého nadřízeného protikorupční podnět. Tohoto oznamovatele nově chrání zákon před případnou šikanou jeho nadřízených.

Jenže to nepomohlo. Vláda Benýškovo místo prostě zrušila!

No a je tu ještě další případ. Ministerstvo dopravy. Šéf železničního dohledového úřadu upozornil na nezákonnost převodu majetku na České dráhy. A jak se zachoval pan ministr Kupka? Řešil možnou nezákonnost? Nikoliv. Rovnou zrušil celý úřad, který mu dělal potíže.

Takhle jedná tato vláda. Dělají si, co chtějí. Zákon nezákon. A všechny nepohodlné v cestě prostě umlčí nebo vyhodí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz