Hlavní obsah
Věda

Je to tady. Možná brzy uvidíme živého mamuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Colossal Biosciences

Společnost Colossal Biosciences, která se zabývá bojem proti vyhynutí, si stanovila cíl vytvořit do roku 2028 živého mamuta srstnatého. Věda je o krok blíže k uskutečnění tohoto plánu.

Článek

Mamuti v Evropě vyhynuli přibližně před 13 000 lety a na Sibiři k tomu došlo před 10 000 lety. Vyhynuli na konci poslední doby ledové (konec pleistocénu) a kdysi obývali Evropu, Severní Ameriku a severní část Asie.

Jak se tedy vědci chystají mamuta "obnovit"? S odpovědí přichází genetika těchto dnes již zaniklých zvířat. Vždyť vyhynulý rod patří do čeledi slonovitých a podle vědců by správná příprava sloních genů mohla vést ke vzniku živých mamutů srstnatých - odolných vůči chladu a s obřími kly, píše server IFL Science.

Vrátí se mamuti za několik let mezi živé?

Vědci musí nejprve pečlivě prozkoumat fenotyp vyhynulého mamuta. Znalost vlastností genů pak umožní upravit fenotyp stávajících zvířat, která jsou mamutům geneticky blízká - slonů. Asijský slon je z genetického hlediska na 99,6 % podobný mamutovi. Právě jeho geny vědci zkoumají.

Technologie získávání zmíněných indukovaných kmenových buněk je podle vědců důležitá nejen pro znovuvytvoření mamuta, k němuž by mělo dojít do roku 2028, ale otevírá také dveře technologii asistované reprodukce, která není bezvýznamná v kontextu vyhynulých druhů, jež může věda chránit.

Mise představit mamuta srstnatého nebo jiného živočicha, který má fenotyp mamuta srstnatého, s sebou přináší pozitivní dopad na ekosystém. Zhoršené životní prostředí před 10 000 lety přispělo k vyhynutí téměř všech hlavních býložravců v Arktidě, což způsobilo přechod od trávy ke stromům. Přítomnost mamutů v prostředí by naopak měla přispět k návratu silnějšího a plodnějšího ekosystému založeného na větším počtu býložravců pohybujících se v trávě.

Vědci musí nejprve pochopit geny asijského slona - což v současné době dělají. Poté je čeká ještě mnoho práce, pokud jde o naprogramování slona, aby na jeho základě vytvořili mamuta. Podle plánu společnosti by se tak však mělo stát v roce 2028.

Zdroj: iflscience.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Průlom

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám