Hlavní obsah
Lidé a společnost

Daně z nemovitostí podle Průkazu energetické náročnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roman Šubrt

Ukázka PENBu.

Strašení daněmi z vytápění rodinných domů je neopodstatněné, ale šetřit energií, zejména na vytápění je důležité a lze získat dotace.

Článek

POZOR – Daň z nemovitosti podle energického šťítku! byl nadpis článku, který jsem jako Energetický specialista registrovaný na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zároveň jako předseda Asociace energetických specialistů dostal od jednoho pobouřeného občana.

V čem spočívá celý článek? Ve zkratce se někdo pobuřuje nad tím, že Evropská unie za našeho předsednictví a s vládou premiéra Fialy schválila daně za produkci CO2, které se budou vypočítávat podle tzv. Energetického štítku budovy, přesněji podle Průkazu energetické náročnosti (PENB). Dále zde bylo uvedeno, že si každý majitel rodinného domku bude muset tento průkaz pořídit za cenu 7 až 10 tisíc korun, aby mu bylo podle čeho tyto daně vyměřit.

Netuším, co koho vede nejen k napsání takovéto zprávy, ale i k tomu, že tomu někteří lidé věří a šíří tyto nesmysly. A že to je nesmysl vyplývá už z toho, že PENB je teoretický výpočet sloužící pro hodnocení budovy a vůbec, ale opravdu vůbec neodráží skutečnou spotřebu energie. V každém rodinném domě totiž bydlí někdo jiný, který vytápí na jinou teplotu, spotřebovává jiné množství teplé vody, jinak svítí, používá jiné elektrospotřebiče… Takže v PENBu se neodráží skutečná spotřeba energie, natož skutečné emise oxidu uhličitého. Pokud by takováto daň byla zavedena, bude se platit při nákupu paliv (ostatně již mnoho let ji částečně platíme v elektřině ve formě daně z elektřiny či poplatku za podporu obnovitelných zdrojů, v ceně nafty či benzínu pak zase je toto zahrnuto ve spotřební dani).

Že jde o hoax je patrné i z nadpisu již zmíněného článku. Ten pravopis evokuje ruštinu, správně se přeci píše „štítku“ a nikoliv šťítku. Jde také o energetický a nikoliv energický štítek.

Nicméně článek má pravdu v tom, že energie nebudou levnější a ať už z nich budeme platit daně či je budeme pouze užívat, vyplatí se každému šetřit. Proto existuje mnoho dotačních titulů, kde je možné získat dotace na úsporu energie, a to jak pro majitele rodinných či bytových domů (Nová zelená úsporám) či pro majitele firem, škol a jiných veřejných budov….

Foto: Roman Šubrt

Termogram zatepleného a nezatepleného panelového domu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám