Hlavní obsah
Bydlení

Požáry fotovoltaik

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roman Šubrt

KMontrola FVE termovizí

Velké riziko požárů u nově instalovaných fotovoltaik. Boom instalací FVE na střechy, zejména rodinných domů, vede k velkému množství chyb. Nebezpečí je o to větší, že může shořet celý rodinný dům.

Článek

Asociace energetických specialistů, z.s. upozorňuje na rizika požárů

Upozorňujeme tedy na některé chyby, které mohou způsobit požár:

1. u levných střídačů chybí přepěťová ochrana na straně DC od FVE panelů

2. nejsou vodiče, optimalizéry a tzv. štekry (elektrické konektory spojující jednotlivé vodiče) připevněny pod panely, ale volně leží na střešní ploše. I přesto, že jsou vodotěsné, při jejich dlouhodobém zatížení vodou stékající po střešní krytině může voda proniknout dovnitř, způsobit zkrat a následný požár. U vodičů hrozí i mechanické poškození

3. chybí uzemnění všech kovových částí instalovaných na střeše

Je potřeba zjistit, zda všechny práce byly ukončeny řádnými revizními zprávami, a to jak ohledně uzemnění, tak i ohledně elektroinstalací. Tyto zprávy nemohou být nahrazeny Zprávou o instalování OZE podepsanou proškoleným pracovníkem. Závěrem instalace FVE jsou mimo jiné 3 revizní zprávy.

Zároveň doporučujeme v tomto směru i konzultaci s pojišťovacím makléřem, zda případná pojistka kryje i škody vzniklé instalací FVE.

Tato tisková zpráva je určena zejména veřejnosti. Odborníkům doporučujeme příslušné weby na internetu, neboť problémů spojených s FVE je mnoho.

Ing. Roman Šubrt, Ph.D.

Předseda AES

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám