Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak se umělá inteligence stane největším zaměstnavatelem na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vaibe.ai

Mechanický robot z budoucnosti podle umělé inteligence Vaibe.ai

V posledních letech umělá inteligence (AI) rychle roste a stává se stále důležitější součástí našich životů.

Článek

V posledních letech umělá inteligence (AI) rychle roste a stává se stále důležitější součástí našich životů. Od chatbotů a virtuálních asistentů až po autonomní vozidla a inteligentní továrny, umělá inteligence se stává nezbytnou součástí moderního světa. Avšak, jak se AI stává stále více integrovanou do průmyslu a společnosti, mnoho lidí se obává, že umělá inteligence může nahradit lidi a stát se největším zaměstnavatelem na světě.

Může se to stát? Ano, je to možné, a někteří experti dokonce tvrdí, že to už začíná být realitou. Podle nedávné studie organizace Gartner bude do roku 2025 umělá inteligence nahrazovat nebo snižovat zaměstnanost až v 70 % profesí. To může mít dalekosáhlé dopady na celkovou ekonomiku a společnost.

Jednou z oblastí, kde se umělá inteligence stává dominantním zaměstnavatelem, je průmysl. S rozvojem průmyslu 4.0 a automatizací továren se stává stále více evidentním, že stroje a roboti s umělou inteligencí dokážou nahradit mnoho manuálních prací, které byly dříve vykonávány lidmi. Například, v automobilovém průmyslu, kde se v posledních letech používá stále více robotů s umělou inteligencí, se zaměstnanci stávají méně potřebnými, jelikož stroje dokáží provést mnoho úkolů rychleji a přesněji než lidé.

Další oblastí, kde se AI stává dominantním zaměstnavatelem, jsou služby. S rozvojem chatbotů, virtuálních asistentů a dalších forem umělé inteligence se stává stále běžnější, že lidé komunikují s stroji namísto s jinými lidmi. Toto může vést k tomu, že mnoho lidí v oblasti služeb, jako jsou například zákaznická centra, bude nahrazeno chatboty a virtuálními asistenty, kteří budou schopni rychle a přesně řešit problémy zákazníků.

Někteří odborníci tvrdí, že umělá inteligence může vést ke vzniku nových profesí a zaměstnání v oblastech, jako je vývoj umělé inteligence a programování, což může vést k vzniku nových pracovních příležitostí pro lidi s technickým a inženýrským vzděláním, avšak vývoj těchto nových profesí bude vyžadovat značné množství času a finančních prostředků. Toto může být problémem, jelikož mnoho lidí, kteří budou nahrazeni stroji s umělou inteligencí, nemusí být schopni si najít novou práci v těchto nových oblastech.

Zvláště důležité bude i vzdělání. Budoucnost zaměstnanosti bude záviset na tom, jak dobře budou lidé připraveni na pracování s umělou inteligencí. Lidé budou muset získat nové dovednosti a znalosti, aby se stali kvalifikovanými pracovníky v oblastech, které budou potřebovat práci s AI, jako jsou například vývojáři umělé inteligence, technologická podpora a specialisté na zabezpečení.

Další výzvou bude také řízení společenských dopadů umělé inteligence. Zvláště důležité bude zajistit, aby lidé byli chráněni před ztrátou pracovních míst a aby byla umělá inteligence používána eticky a zodpovědně. Některé vlády již začaly tuto výzvu řešit, jako například Kanada, která zavedla daň z robotů, aby snížila negativní dopady na zaměstnanost.

Závěrem lze tedy říci, že umělá inteligence se stává stále více dominantním zaměstnavatelem a že se očekává, že tento trend bude pokračovat. Je důležité, aby se lidé připravovali na budoucnost práce s AI a aby byla přijata opatření, aby byli chráněni před ztrátou pracovních míst a aby byla umělá inteligence používána zodpovědně a eticky. Tento proces bude vyžadovat spolupráci a inovativní myšlení od vlád, podniků a jednotlivců, aby se zajistilo, že umělá inteligence bude sloužit k prospěchu celé společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz