Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jednoduchý trik zabrání zkažení sýru v lednici

Foto: Freepik.com

Nikdy jsem si nemyslela, že se dá z obyčejného kousku sýra odvodit příběh o vztazích, trpělivosti a o tom, co všechno člověk dokáže pokazit, když spěchá.

Článek

Možná to znáte – otevřete lednici a uprostřed poličky leží balíček, který měl být radostným pohoštěním, a místo toho vás udeří do nosu puch, že by i kočka utekla. Tak se mi to stávalo celé roky. A pokaždé jsem si nadávala, že to byl zase jen vyhozený peníz a promarněná příležitost.

Byla to moje babička, kdo mi kdysi mezi řečí prozradil, jak tomu předejít. Seděla u kuchyňského stolu, krájela jablka na koláč a jen tak mimochodem se zmínila, že v naší rodině se tvrdé sýry vždycky ukládají s kouskem papírového ubrousku a špetkou soli v rohu balení. Prý sůl natáhne vlhkost a sýr vydrží týdny. Smála jsem se tomu, přišlo mi to jako nějaká stará pověra z časů, kdy nebyly lednice. A tak jsem její radu odložila kamsi do šuplíku „jednou možná zkusím“.

Jenže pak přišla ta neděle, kdy jsem se rozhodla připravit večeři pro někoho, na kom mi záleželo. Koupila jsem drahý sýr, který měl být hvězdou večera. Den předtím jsem ho otevřela, ochutnala a zavřela zpět. Druhý den, těsně před návštěvou, jsem ho vyndala z lednice… a pochopila, že mám problém. Povrch byl oslizlý, vůně kyselá. V tu chvíli mi v hlavě naskočila babiččina věta tak jasně, jako by stála vedle mě. Jenže teď už bylo pozdě. Sýr skončil v koši, já běžela do obchodu a celou cestu si nadávala, že jsem ten „babský trik“ nikdy nezkusila.

O pár týdnů později jsem se rozhodla, že jí dám za pravdu – alespoň jednou. Kousek goudy jsem zabalila do papíru, přidala do rohu ubrousek s hrubou solí a zavřela do krabičky. Když jsem ji po dvou týdnech otevřela, čekalo mě malé vítězství. Sýr byl pořád pevný, voňavý a chutnal jako první den. Nebylo to jen o tom, že jsem ušetřila pár korun. Bylo to o tom, že jsem konečně dala prostor zkušenosti někoho, kdo tu byl dávno přede mnou a znal život bez dnešních „vychytávek“.

Od té doby si na babičku vzpomenu pokaždé, když ukládám sýr do lednice. Vlastně pokaždé, když sáhnu po některé z jejích drobných rad, které se tváří jako bezvýznamné, ale ve skutečnosti chrání nejen jídlo, ale i kus našeho času, peněz a nervů. A možná i vztahů – protože kdybych ten večer měla po ruce čerstvý sýr, třeba by ta večeře dopadla jinak.

Možná to zní přehnaně, spojovat kousek sýra s lidskými příběhy. Ale svět je plný malých detailů, které nakonec rozhodují o výsledku. A někdy ten nejjednodušší trik, který vám kdysi řekla babička mezi pečením koláče a uklízením nádobí, může být přesně tím, co vám zachrání nejen večeři, ale i den. A to už za vyzkoušení stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz