Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Vinklář v dětství málem uhořel. Na své kolegy donášel StB, manželku po rozvodu psychicky týral

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wikimedia commons/veřejně dostupné dílo

Úspěšný český herec se proslavil především rolí doktora Cvacha v seriálu Nemocnice na kraji města. Ačkoliv tento lékař měl pomáhat lidem, ve skutečnosti herec ubližoval a týral své nejbližší.

Článek

Josef Vinklář přišel na svět 10. listopadu 1930. Narodil se do nábožensky založené rodiny, která po svém synovi chtěla, aby pravidelně docházel na bohoslužby a věnoval se studiu víry. Se svou rodinou žil na vesnici v malém a útulném rodinném domečku. Zde žili do té doby, než rodinu postihla velká životní tragédie. Nechybělo málo a Josef jako malý mohl přijít o život. Spolu se svým bratrem totiž zůstali v posledním patře domu, když začalo hořet. Rodiče zpanikařili a mezi prvními začali zachraňovat domácí mazlíčky. Když si uvědomili, že jim nahoře spí jejich dva synové, bylo téměř pozdě.

Po této tragédii se rodina rozhodla odstěhovat do Prahy, protože maminka, která byla silně nábožensky založena, to považovala za boží trest. Od té doby dávala na své dva chlapce pozor a nic jim nedovolovala. Podle výpovědi sousedů byl Josef Vinklář od mládí pěkné kvítko a svými chlapeckými prohřešky bavil celou pražskou Malou Stranu. To však nikomu nevadilo a všichni ze sousedství ho měli velmi rádi. Dokonce měl jako dítě i mnoho kamarádů, se kterými se přátelil i ke konci života. V Praze začal navštěvovat měšťanskou školu a musel se začít vzdělávat v jednoročním učebním kurzu. On však měl silný talent pro herectví, a proto ho rodina přihlásila do Dismanova rozhlasového souboru, kde se naučil zpívat a hrát na hudební nástroje.

Vedl bouřlivý život a splnil si svůj sen

Josef Vinklář se díky tomuto kroužku stal hercem a splnil si svůj sen. Poté, co dokončil kurz, získal v roce 1945 svou první velkou roli v Divadle satiry. Ačkoliv to byla role vedlejší, pro něho to byl klíč k úspěchu. Další pracovní nabídky se jen hrnuly a Vinklář nevěděl, co má dělat dřív. Později se také stal členem souboru Východočeského divadla a několik let působil i v Divadle Voskovce a Wericha, kde se dostal na svůj divadelní vrchol. Nejvíce se však do paměti televizních diváků zapsal svou rolí inspektora Josefa Boušeho a legendárního doktora Cvacha v Nemocnici na Kraji města. Již v mládí se však projevovala jeho povaha. Josef se rád bavil se svými kamarády, chodil po večírcích a veškerý volný čas trávil běháním po ulicích. Později se přemístil do místního klubu pro mladistvé, kde trávil každý volný večer. Miloval bujaré večírky, holdoval alkoholu a rozhodně nechyběly ani léky na povzbuzení.

Když však toho měl dost, začal být agresivní a ke všem svým přátelům se choval nezdvořile. Ačkoliv byl jen krátkou dobu ženatý, jeho manželství s herečkou Janou Dítětovou dlouho nevydrželo. Měli spolu syna Jakuba, ale jen krátce poté, co přišel na svět, se rozvedli. Herec začal mít problémy i v práci. Své přátele si sice vybíral z vyšších řad, ale na všechny následně donášel StB. Vůči svým kolegům se navíc choval povýšeně, arogantně a velmi povrchně. Lidé z něho dokonce měli strach a nikdo s ním nechtěl sdílet divadelní šatnu. Atmosféra v zázemí byla vždy napjatá. Později se potvrdilo, že pracoval s komunisty a na své kolegy donášel.

Manželku po rozvodu psychicky týral

Jeho druhou osudovou ženou se stala Ivanka Devátá, kterou potkal na divadelních prknech. Ta si Vinkláře vzala za manžela rovnou dvakrát. Podruhé to však nebylo z lásky, ale kvůli velkému nátlaku. Ivanka Devátá byla zpočátku po boku Josefa Vinkláře šťastná, vedli spolu spokojený život, domov byl plný lásky a harmonie a nic jim nechybělo. Jenže Vinklář později začal svůj volný čas trávit v barech, domů chodil opilý a byl čím dál tím více agresivní. To se herečce nelíbilo. Nakonec to došlo do takového stádia, že se psychicky zhroutila, herce opustila a požádala o rozvod. Tím však její životní peklo neskončilo. Ačkoliv společně vychovávali syna Adama, Vinklář jí nedal pokoj.

Svou bývalou ženu po rozvodu psychicky týral, vyhrožoval jí, a dokonce jí i psychicky ubližoval. To vše kvůli tomu, aby si ho znovu vzala za muže. Nakonec to Ivanka vzdala a Vinkláře si vzala znovu za muže. Josef Vinklář se však vůbec nezměnil, a proto od něho po dvou letech znovu odešla. „S tím Pepíkem to bylo hezký. On byl vtipný, podívala jsem se do světa, ale pak přišly horory, strašně jsem trpěla. Tak strašně jsem mu podlehla, že to doteď nemůžu pochopit. Dnes vidím, jak moc mě psychicky týral, co jsem kvůli němu všechno podstoupila,“ řekla v jedné své zpovědi Ivanka Devátá pro Českou televizi v pořadu 13. komnata.

Zdroje: BleskeXtraČeská televize: Příběhy slavných: Bouše, Bendl, Cvach a další

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz