Hlavní obsah
Názory a úvahy

Plat pro první dámu? Téma, které rezonuje společností a možná změní protokol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mojmir Churavy, CC0, via Wikimedia Commons

Petr a Eva Pavlovi

Eva Pavlová, manželka prezidenta, by měla podle nového návrhu pobírat měsíční odměnu. Je to spravedlivé ocenění náročné role, nebo zbytečné zatížení státního rozpočtu?

Článek

Nedávno se v médiích objevila zpráva, která vyvolala bouřlivou diskuzi. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž připravilo návrh zákona, podle kterého by manželka prezidenta České republiky měla dostávat měsíční odměnu ve výši 95 250 korun. Tato částka by měla pokrýt výdaje spojené s reprezentací státu. Pojďme se na celou situaci podívat z různých úhlů pohledu.

Proč by první dáma měla dostávat plat?

Zastánci této myšlenky argumentují tím, že role první dámy je velmi náročná a časově vytížená. Eva Pavlová, stejně jako její předchůdkyně, doprovází prezidenta na oficiálních akcích, účastní se charitativních projektů a reprezentuje Českou republiku v zahraničí. To vše s sebou nese nemalé výdaje na oblečení, cestování a další náklady spojené s reprezentací. „První dáma, stejně jako prezident, slouží této zemi. Pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují. A s tím jsou spojené výdaje. A já považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny,“ vyjádřil se k této otázce prezident Petr Pavel. Dalším argumentem je, že první dáma nemůže kvůli své roli vykonávat běžné zaměstnání, a proto by měla mít nárok na finanční kompenzaci. Navíc by se jí mělo započítávat důchodové a zdravotní pojištění, což dosud řešeno nebylo.

Proč by první dáma neměla dostávat plat?

Na druhé straně stojí názor, že první dáma nebyla do žádné funkce zvolena, a proto by neměla pobírat plat ze státního rozpočtu. Kritici poukazují na to, že prezident Petr Pavel dostává měsíčně kolem 700 000 korun (včetně náhrad), což by mělo pokrýt i reprezentační výdaje jeho manželky.

Navíc oba manželé Pavlovi pobírají důchod a rentu z dob vojenského povolání, takže jejich finanční situace je již tak velmi dobrá. V době, kdy se mnoho lidí potýká s ekonomickými problémy, může návrh na další výdaje ze státního rozpočtu působit necitlivě.

„Není vhodná doba. Je doba, kdy projednáváme asociální zákon, (…) kdy se zvyšovaly daně, kdy ekonomika není v kondici,“ upozornila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Jak je to jinde ve světě?

Zajímavé je, že ve většině západních zemí není zvykem, aby manželka prezidenta pobírala pravidelný měsíční plat ze státní kasy. Jedinou výjimkou jsou Spojené státy americké, kde je funkce první dámy oficiálně zakotvena. „Jediná zem, kde jde o oficiální funkci, jsou Spojené státy. Jinak to nikde není zakotveno,“ uvedl bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

Co na to říká prezident Pavel?

Prezident Petr Pavel se k celé situaci vyjádřil na sociální síti X. Hájí myšlenku finančního ohodnocení práce první dámy, ale zároveň upřesňuje svůj původní návrh: „Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků, naopak můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, aby mohla plnohodnotně vykonávat svou práci a nebyla závislá na manželovi,“ vysvětlil prezident.

Současný návrh na finanční ohodnocení role první dámy není prvním pokusem o zavedení této praxe v České republice

Již v minulosti se o podobnou změnu snažila Dagmar Havlová, manželka bývalého prezidenta Václava Havla. Dagmar Havlová, která zastávala roli první dámy v letech 1997-2003, se během svého působení na Pražském hradě aktivně zasazovala o to, aby funkce první dámy byla finančně ohodnocena. Její snaha vycházela z praktických zkušeností s náročností této role a s výdaji, které jsou s ní spojeny.

Foto: Lukáš Fronk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dagmar-Havlova-Veskrnova-TV-show-Bolkoviny

„Když někam jezdila Olga Havlová, hradila náklady její nadace. Paní Dagmar nic takového neměla, takže chtěla, aby jí servis při cestách, například tlumočníky, hotel a podobně, platila prezidentská kancelář,“ vzpomínal v roce 2013 pro iDNES tehdejší mluvčí prezidenta Ladislav Špaček.

Havlová tehdy argumentovala tím, že role první dámy vyžaduje značné časové i finanční investice, které by měly být alespoň částečně kompenzovány. Její návrh však v té době vyvolal kontroverzní reakce a nebyl úspěšně prosazený. Tehdejší kancléř Ivan Medek se zdráhal proplácet výdaje spojené s aktivitami první dámy, což vedlo k určitým neshodám. Havlová si na tuto situaci veřejně postěžovala, což „strhlo melu“, jak uvedl Špaček.

I přes neúspěch v prosazení plného finančního ohodnocení se Havlové podařilo dosáhnout alespoň částečného úspěchu. Stát začal proplácet manželce prezidenta náklady na služební cesty. Ostatní výdaje spojené s rolí první dámy, jako například zdravotní a sociální pojištění, oblečení pro reprezentativní účely či služby kadeřníka, si však první dáma musela nadále hradit sama, respektive z platu prezidenta.

Otázka, zda by první dáma měla dostávat plat, nemá jednoznačnou odpověď. Na jedné straně stojí argumenty o náročnosti této role a potřebě finančního ohodnocení, na druhé straně obavy z dalšího zatížení státního rozpočtu a pocit nespravedlnosti vůči ostatním občanům.

Současný návrh tak lze vnímat jako pokračování dlouhodobé diskuse o postavení a podpoře manželek (či partnerů) prezidentů v České republice. Ať už bude konečné rozhodnutí jakékoliv, je důležité, aby bylo transparentní a dobře zdůvodněné. Role první dámy je bezpochyby významná pro reprezentaci naší země, ale musíme také brát v úvahu celkovou ekonomickou situaci a spravedlnost vůči všem občanům.

Co si o tom myslíte vy? Měla by Eva Pavlová dostávat plat za svou roli první dámy? Nebo by měla být tato funkce čistě dobrovolná a nehonorovaná?

Nechám na vás, abyste si udělali vlastní názor.

Zdroje:

https://minutovezpravy.cz/clanek/povolanim-manzelka-eva-pavlova-bude-dostavat-statni-plat-skoro-sto-tisic/

https://www.extra.cz/eva-pavlova-se-docka-oficialni-funkce-i-platu-prvni-dama-ma-brat-az-95-tisic-mesicne-9e65f

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/796331/revoluce-v-odmenovani-ceskych-prvnich-dam-hrad-vysvetluje-95-tisic-mesicne-pro-evu-pavlovou.html

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/796686/pavel-o-95-tisicich-pro-prvni-damu-penize-haji-ale-chtel-prevest-cast-svych-nahrad.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/prvni-dama-by-mohla-dostavat-95-tisic-mesicne-353684

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-pavel-obhajuje-plat-pro-prvni-damu-slouzi-teto-zemi-rekl-262199

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezidentova-manzelka-by-mela-brat-temer-100-tisic-mesicne-navrhuje-jurecka-40491785

https://www.echo24.cz/a/HypH8/zpravy-domov-revolucni-zmena-prvni-damy-eva-pavlova-by-mohla-dostavat-plat-95-tisic

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz