Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zálohování lahví a plechovek? Je to opravdu to nejlepší pro přírodu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Proč budeme, ve jménu ekologie, vytvářet tisíce tun odpadu? Není to při současném, poměrně dobře fungujícím systému žlutých popelnic, spíš kontraproduktivní?

Článek

Zálohování. Poměrně kontroverzní téma, někomu to přijde, jako dobrý nápad, jiní argumentují tím, že je to nepohodlné, náročné na skladovací prostory, atd. Příznivci zálohování jim řeknou, že kvůli přírodě přece trochu nepohodlí zvládnou.

Můj pohled je čistě laický, nemohu ho podpořit žádnými konkrétními čísly, odbornými statistikami, ničím takovým, nicméně podle mě se zapomíná na dost podstatný problém.

Často navštěvuji Slovensko, kde tento systém už několik let funguje. V každém větším obchodě stojí zálohomat, někdy i dva, tři. Ty se budou muset vyrobit, budou spotřebovávat elektřinu, bude potřeba je opravovat, udržovat, takže náhradní díly, benzín do aut opravářů. Po vhození lahví automat vyjede účtenku, s kterou jde člověk na pokladnu, kde mu částku vyplatí, popř. strhnou z nákupu. Účtenka je na termopapíře, jehož recyklace je problematická, obsahuje bisfenoly, prostě to není nic moc. A těch rolí termopapíru se tam spotřebují v celé republice tisíce denně.

Lidé to do těch supermarketů nezřídka vozí v pytlích na odpadky, které posléze vyhodí do koše vedle automatu. Za současného systému člověk těch pár lahví často vezme jen tak do ruky, a cestou do práce je hodí do kontejneru. Navíc teď se stlačují, aby zabraly co nejméně místa, do automatů je bude nutné házet neporušené, tudíž zaberou více prostoru, a na jejich svoz se spotřebuje mnohem více benzínu.

Vzhledem k tomu, že už teď se poměrně vysoké procento lahví dostane tam, kam má, si nejsem jistá, že kvůli těm pár procentům navíc musíme produkovat další tuny odpadu.

Kromě lahví se budou zálohovat i plechovky, s jejichž recyklací máme u nás trochu problém, ale podle mě by stačilo přidat nějaké ty kontejnery na kovový odpad, a trochu podpořit osvětu na téma třídění kovů.

Jsem člověk, který se snaží produkci odpadu omezovat, nejsem žádná eko aktivistka, která se zapojuje do aktivit různých organizací, jen prostě do obchodu nosím vlastní tašku (a i tam, kde dávají automaticky papírovou zdarma, ji odmítám), pytlík beru pokud možno maximálně na pečivo, kam můžu, jedu hromadnou dopravou, nebo jdu pěšky, třídím odpad, prostě nad svou ekologickou stopou přemýšlím, snažím se ji držet v rozumné míře, a vedu k tomu i děti.

Jenže pořád si myslím, že odpad by se měl v první řadě omezovat, to je za mě ještě o kousek důležitější, než recyklace.

Tenhle systém vytvoří ročně tisíce tun ( jak píšu, nemám konkrétní čísla, takže možná to budou hodně vysoké tisíce) odpadu, který by jinak vůbec nevznikl. Opravdu nám za tohle příroda poděkuje?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám