Hlavní obsah

Jak se bránit,když nás někdo na ulici obtěžuje: Bezpečné strategie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Každý z nás může být občas konfrontován s nechtěnými situacemi na ulici, kdy se někdo snaží obtěžovat či vytvořit nepříjemnou atmosféru. Tento druh obtěžování může být nejen nepříjemný, ale také může vyvolat strach a pocit bezmoci.

Článek

Tady jsou bezpečné a efektivních způsoby, jak se bránit proti obtěžování na ulici:

  1. Zůstaňte klidní a sebevědomí: I když se uvnitř cítíte nervózní nebo vystrašení, je důležité zachovat klid a projevit sebevědomí. Udržujte rovnou pozici, ujistěte se, že máte oční kontakt s obtěžovatelem a mluvte pevným a klidným hlasem.
  2. Odejděte z nebezpečné situace: Pokud je to možné, opusťte místo obtěžování co nejrychleji. Nepokoušejte se s obtěžovatelem vést diskusi nebo ho vyprovokovat k dalšímu jednání. Odejděte na bezpečné místo, kde budete mít možnost získat pomoc, pokud je to nezbytné.
  3. Hlasitě řekněte „NE“: Pokud je obtěžování neustálé a ignorování ho nepomáhá, odmítněte to hlasitě a jasně. Řekněte „NE“ nebo „NECHTE MĚ NA POKOJ“ s pevným hlasem. Tímto způsobem dáváte najevo, že nejste ochotní tolerovat nepřijatelné chování.
  4. Hledejte pomoc v okolí: Pokud se cítíte ohrožení nebo nejste schopni se sami ubránit, hledejte pomoc v okolí. Obratte se na okolní lidi nebo zaměřte svou pozornost na policejní stanici, bezpečnostní kameru nebo osvětlené a rušné místo, kde byste se mohli cítit bezpečněji.
  5. Použijte osobní alarm nebo telefon: Pokud jste v bezpečí a máte přístup k osobnímu alarmu nebo mobilnímu telefonu, použijte je k získání pomoci. Aktivujte osobní alarm, který vydá hlasitý zvuk a upoutá pozornost okolí, nebo zavolejte na tísňovou linku.
  6. Buďte v případě potřeby připraveni na sebeobranu: Pokud se situace zhorší a pocítíte se ohroženi fyzickou újmou, buďte připraveni na sebeobranu. Pokud máte dovednosti sebeobrany nebo osobní obranné prostředky, jako je pepřový sprej nebo osobní obranný nůž, použijte je pouze jako poslední prostředek a jen v případě nutnosti.
  7. Neheslujte se s obtěžovatelem: Pokud je obtěžování agresivního charakteru, nedávejte obtěžovateli žádné osobní informace nebo se s ním nesnažte vést diskusi. Vaše bezpečí je prioritou, a tak není vhodné riskovat další konfrontaci.

Je důležité si uvědomit, že každá situace je jedinečná a může vyžadovat odlišný přístup. Sledujte své instinkty, buďte obezřetní a vždy upřednostňujte bezpečnostní opatření. Pokud jste vystaveni obtěžování na ulici, není to vaše vina a máte právo na ochranu a bezpečnost. Nebojte se hledat pomoc a podporu, ať už od přátel, rodiny nebo orgánů veřejné bezpečnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz