Hlavní obsah
Seberozvoj

To, čeho se bojíme, nechceme vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sananim

Ve společnosti se často skloňují témata spojená se závislostmi. Ať už se jedná o alkohol, zakázané látky, léčiva nebo třeba nadměrné hraní her, hazardní hraní…

Článek

Vždy, když o závislostech slyšíme, říkáme si, že se týkají kohokoliv jiného než nás samotných. Díky tomu se vkrádají tyto fenomény do naší společnosti. A třeba i mladí je vnímají a možná se tak pro mnohé stávají běžnou součástí života, tolerovaným jevem.

Ti, kdo se rozhodli se svou závislostí skoncovat, dostali od společnosti šanci. Každý si zaslouží šanci. A určitě nikoliv jenom druhou. Závislost je nemoc. Nemoc, která se z různých příčin autonomně rozvíjí, u každého trochu jinak. Podobně jako jiné ošklivé nemoci má závislost tendenci se vracet. A znovu a znovu propukat.

Závislosti si zejména díky našemu snadnému přístupu k bulvárním informacím spojujeme s bezdomovectvím, majetkovou trestnou činností a parazitickým chováním. Závislosti, které pomalu a potichu bují za zavřenými dveřmi navenek spořádaných domácností nevnímáme jako ohrožení. Ať si každý dělá, co chce. Ať mi nikdo do života nemluví. Možná jsme ok s tím, že pijeme, abychom čelili tlaku každého dne. Nebo užíváme konopí. Nebo prášky, seriály, hry, sázky, porno…? Cokoliv, neb nevíme, kudy kam.

Ti, kdo si sáhli na dno a rozhodli se pro změnu, berou život do svých rukou. Ale protože přišli o všechno, o majetek, o práci, o bydlení – ale zejména o to nejdůležitější, o své vztahy, mají to těžké. V SANANIMu věří, že uzdravení je možné. Tato nezisková organizace, která se věnuje závislým přes třicet let, je obrovská. Proč však neříká, co dělá? Není to sexy. Lidé chtějí číst zajímavé věci, proto jim to média chtějí nabízet. Ale to, že se někdo dobrovolně léčí mnoho a mnoho měsíců ze své závislosti, která jej přemohla, pravděpodobně i proto, že si prošel něčím velmi bolestivým, to moc zajímavě není. Organizace, která se bohudík věnuje této oblasti, prostě zajímavá není. Ale jsou lidé, říkáme jim známé osobnosti, kteří tento nepoměr mezi užitečností a zajímavostí vnímají. Proto se rozhodlo, devět statečných, nepřímo pomáhat SANANIMu. A taky ukazovat společnosti, že dávat druhou šanci je fér.

Foto: Sananim

dejmedruhusanci

Horolezec, tenistka, farářka, volejbalista, filozof, zpěvák, malířka, olympionik a moderátorka věnují svůj čas. Kdokoliv se s nimi může setkat. Dokonce nemusí říkat: Podporuji léčbu závislostí. Může říct: Ano, s tímto člověkem se chci potkat. To mi dává smysl. A že tím i udělá dobrý skutek? To přece nevadí, ne?

Aukce zážitků probíhá do 20.3. na www.dejmedruhousanci.cz

Významné osobnosti podporují SANANIM tak, že nabízí jedinečnou možnost zážitku – tréninku, setkání, vydražitelé přímo podpoří léčbu závislostí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám