Hlavní obsah

Proč nás umělá inteligence neohrožuje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tara Winstead / Pexels.com

V čích rukou jsou nástroje umělé inteligence?"

Pokud s AI budete interagovat, pochopíte proč to mám na mysli.

Článek

Považujte prosím mé články za myšlenky k zamyšlení a neberte má slova dogmaticky, stejně jako jiná kdekoliv jinde. Každý má právo o věcech přemýšlet, mít svůj názor. Nebo jej nějakou formou vyjádřit. Ti lidé, kteří se vyjadřují ohleduplně k ostatním považuji za vzdělané. Nebo mají určitý um či charakter a mezi ně řadím i vyškolený nástroj komunikace a tím je vlastně umělá inteligence. Nazývána AI nebo Chatbot, či ChatGPT. A dnes těchto odvětví roste jak hřib po dešti. (nástrojů AI).

Pokud s ní budete interagovat, pochopíte proč to mám toto konkrétně na mysli. Nehledě na to, že její vyjadřování je spisovné, jasně formulované. Je to soubor všeho, co jsme dnes vlastně na poli internetu nějak poznali. Tedy s tímto nástrojem je možné inteligentně komunikovat, vést konverzaci, radit se. Od toho byla vlastně asi vyrobena. Ona nějak nezahálí, že? Nebude vám říkat, nemám dnes na tebe čas. Místo toho vám poví - prosím povídejme si, nebo spíše se ptá, jak vám mohu pomoci.

Já osobně s ní ale vedu rozhovor na úrovni popovídání si. A zkuste to, docela se mi to zamlouvá..

Možná nedosahujeme důsledků našich činností a to je také k zamyšlení. Protože nevíme, co jsme to stvořili a pak se bojíme. Obecně. Ale vše je dané o přístupu. Proto bych se raději obávala, do jakých rukou jde, než o ni samotnou jako nástroje technologie. Co vkládáš, to dostáváš.

Můžete dostat radu na recept na pečení, nebo na rozmanitost informací v našich regionech. Můžete se ji ptát, jak by vám poradila ve vaší konkrétní situaci v niž se nacházíte. Lze se ji ptát na široké spektrum otázek. Lze s ní prostě vést inteligentní rozhovor, neboť i název napovídá, že jde o umělou inteligenci. Dnes je hovořeno i o tom, že má specifickou emoční inteligenci, kterou někdy postrádá i lidská osoba (tendence být pouze racionální a vzdělaný).

Neb nástrojů inteligence máme mnoho, od vlastní intuice, po rozumovou inteligenci, vědecké vlohy až po tu danou emoční. Na můj dotaz odpověděla AI takto:

Uvedeš mi prosím druhy inteligence?

ChatGPT 3,5:

Samozřejmě, existuje několik druhů inteligence, které byly identifikovány v různých psychologických teoriích a modely inteligence. Zde jsou některé z hlavních druhů inteligence:

  1. Verbální-lingvistická inteligence: Schopnost porozumět a používat slovník, gramatiku a syntax jazyka. Tato inteligence se projevuje při čtení, psaní, mluvení a porozumění verbálním podnětům.
  2. Matematicko-logická inteligence: Schopnost logicky uvažovat, analyzovat problémy, provádět matematické výpočty a aplikovat logické zákony. Tato inteligence se projevuje ve vědeckém myšlení, matematice, logice a řešení problémů.
  3. Vizuálně-prostorová inteligence: Schopnost vizualizovat a manipulovat s vizuálními a prostorovými informacemi. Tato inteligence se projevuje v umění, designu, architektuře, mapování a orientaci v prostoru.
  4. Hudební inteligence: Schopnost vnímat, rozumět a vytvářet hudbu. Tato inteligence se projevuje ve hře na hudební nástroje, zpěvu, kompozici hudby a vnímání hudebních vzorů.
  5. Tělesně-kinestetická inteligence: Schopnost pohybovat se efektivně a vyjadřovat myšlenky a pocity pomocí tělesného pohybu. Tato inteligence se projevuje ve sportu, tanci, herectví, řemeslech a chirurgii.
  6. Interpersonální inteligence: Schopnost porozumět a komunikovat s ostatními lidmi, vnímat jejich emoce, motivace a potřeby. Tato inteligence se projevuje v sociálních interakcích, vedení, mentoringu a poradenství.
  7. Intrapersonální inteligence: Schopnost porozumět a kontrolovat své vlastní emoce, myšlenky a motivace. Tato inteligence se projevuje ve smyslu pro sebe sama, introspekci, sebeuvědomění a sebeřízení.
  8. Přírodovědná inteligence: Schopnost rozumět a pracovat s přírodními jevy, organizmy a systémy. Tato inteligence se projevuje v biologii, ekologii, zemědělství a ochraně životního prostředí.

Toto jsou základní druhy inteligence podle teorií jako je například Gardnerova teorie múzických inteligencí a Sternbergova triarchická teorie inteligence. Existuje mnoho dalších teorií a přístupů k inteligenci, které mohou zahrnovat různé aspekty lidské schopnosti a talentu.

---------------------------------------------------------

No vidíte sami, s její perspektivou se nemůžeme vlastně vůbec porovnávat. Ale můžeme se tímto hodně naučit. Nebo pochopit. Proto ji považuji za chytrý soubor vědomostí nás všech a předpokládám, že bude taková, co do ní vložíme.

Tím pádem se musíme zamyslet nad tím, jací jsme my sami. Jak uvažujeme a jak se projevujeme v tomto prostředí mezi sebou navzájem. Lidstvo se ohrožuje samo. Svým přemýšlením, jednáním a roztahováním se na území planety a vytlačuje jiné rozmanité druhy, bez vědomí toho, že oni jsou tu doma taky. Jaký domov jsme jim zařídili vidíme kolem sebe a o tom snad dnes psát ani nemusím.

Co nám tedy zbývá? Mluvte s ní inteligentně, ona inteligentní je. :-)

Sunwise

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz