Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak dnes Vietnamci oslaví lunární Nový rok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sapa Trip

Novoroční stánky v Sapě

Lunární Nový rok, známý jako Tết, je nejdůležitější vietnamský svátek. Je to čas rodinných sešlostí a oslav příchodu jara. Přesné datum svátku se mění každý rok podle prvního novu Měsíce. Letos to Vietnamci slaví 21. ledna v 18:00 našeho času (SEČ).

Článek

Jaký je letos rok?

Foto: Sapa Trip

Maneki Neko je sice z Japonska, ale Vietnamci ji pro štěstí a prosperitu mívají u pokladen v obchodech či restauracích.

Ve vietnamském zvěrokruhu je 12 posvátných zvířat: krysa, buvol, tygr, kočka, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes a vepř. Každý rok je vládcem jedno z uvedených zvířat a cyklus se opakuje po 12 letech. Rok 2023 je ve znamení vodní kočky, což symbolizuje klid a snahu o porozumění a soulad.

Jaké přípravy probíhají?

1. Nakupují se stromky

Podobně jako na Vánoce, kdy si všichni zdobí stromky, tak na Tết si lidé pořizují stromky pro přivítání jara. Broskvoň je jedna z velmi oblíbených stromků, který symbolizuje dlouhou životnost, štěstí a mnoho prosperity do nového roku. Někteří si ale raději pořídí kumquat, což je strom s malými oranžovými plody připomínajícími miniaturní mandarinky. Tento strom symbolizuje prosperitu, úspěšnou sklizeň a také štěstí do začátku nového roku. Méně častý, ale také velmi oblíbený, je zlatý déšť, které díky své žluté barvě symbolizuje naději, luxus a eleganci, protože připomíná barvu zlata.

Foto: Sapa Trip

Novoroční stromeček v obchodě s potravinami v Sapě

2. Uklízíme

Podobně jako na jaře, kdy většina českých domácností prochází velkým úklidem, tak u nás se takto uklízí před Tếtem, abychom odháněli všechno zlé, neštěstí a smůlu.

3. Slavnostní obřad

Týden před Tết, tedy 12. měsíce podle lunárního kalendáře, si každá rodina připravuje slavnostní obřad a loučí se Táo Quân, bohy kuchyně a domácího krbu, kteří získávají všechny zprávy ze země a jdou s nimi do nebe, aby je doručili nebeskému císaři. Jako jediný způsob přepravy zpráv tito bohové používají zlaté rybky, které jsou proto po skončení obřadu vypouštěny zpět do jezer. Tento zvyk není v Česku moc rozšířený, ale ve Vietnamu je běžný.

4. Příprava tradičního jídla

Tradiční jídlo, které nesmí chybět, je Bánh Chưng. Tento pokrm vyjadřuje vděčnost našim předkům a svou zelenou barvou symbolizuje zemi. Zajímavostí je, že samotné vaření Bánh Chưng trvá více než 10 hodin. Rodina pobývá u ohně a udržuje ho, aby nezhasl. Oheň ve Vietnamu v zimním období Tetu přináší zklidnění života od každodenního shonu.

Foto: Sapa Trip

Koláče „bánh chưng“ v Sapě

Bánh giầy je další tradiční novoroční pokrm. Je bílý a gumové textury z lepkavé rýže. Bývá podáván obalený v menších upravených banánových listech a s kusem vepřového salámu giò lụa.

Foto: Sapa Trip

Bánh Giầy svou bílou barvou symbolizuje nebesa.

5. Darování dárků

Viděli jste někdy takovou rudou obálku se zlatými obrázky? Tomu se říká ve Vietnamu Lì xì a je to podobné jako předávání dárků o Vánocích. Ve Vietnamu, ale i v některých jiných zemích, dáváme do obálky peníze a darujeme je zpravidla malým dětem, studentům nebo i prarodičům a dalším starším představitům našich rodů. Lidé v produktivním věku nedostávají žádné obálky, ale zato věří, že dáváním dostanou požehnání do nového roku.

Foto: Sapa Trip

Obálky štěstí „lì xì“

6. Oltář pro předky

Na den přechodu k novému roku se připravují tácy plné ovoce, které se skládají z pěti různých barev. Každý druh ovoce symbolizuje jednotlivé přání pána domu a číslo pět má představovat pět základních přání člověka: štěstí, bohatství, dlouhověkost, zdraví a bezpečí. Typické tácy obsahují 5 zelených banánů, které symbolizující početnou rodinu, sešlost rodiny, teplo domova, síť štěstí, a ochrannou ruku nad svou rodinou. 

Foto: Sapa Trip

Krabička kandovaného ovoce v nejběžnější formě.

Vietnamská komunita dnes zavírá v 18:00 své obchody, večerky a restaurace, aby mohli oslavit lunární nový rok. Pokud budete chtít potěšit své vietnamské sousedy na nový rok, můžete jim popřát šťastný nový rok nebo vietnamsky Chúc mừng năm mới! [čuk mnk nam moj].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám