Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapište se do života lidí s mentálním handicapem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: archiv Portus Praha

Simona Stašová je patronkou AKCE CIHLA již od roku 2006.

V rámci již tradiční kampaně AKCE CIHLA představila nezisková organizace Portus Praha nový projekt Chodník slávy. Nabízí lidem možnost pozitivně se zapsat do životů lidí s mentálním znevýhodněním s trvalou připomínkou jejich přispění.

Článek

V rámci nové iniciativy, propojující již tradiční, více než let 20 úspěšně probíhající celostátní benefiční sbírkovou a osvětovou kampaň AKCE CIHLA se světovým modelem sbírkových kampaní Buy-a-Brick Be-a-Brick, mají lidé (jednotlivci či skupiny) možnost zakoupit exkluzivní cihlu. Na tu bude gravírovací technikou zvěčněno jméno donátora (jednotlivce/firmy/týmu), který se tak zapíše trvale nejen do „chodníku slávy“, ale především do životů lidí s mentálním handicapem.

Cihly budou zasazeny do chodníku v blízkosti objektu Chráněného bydlení Na Vyhlídce v obci Slapy v průběhu října 2024. Z výtěžku akce bude financována potřebná kompletní renovace právě chráněného bydlení Na Vyhlídce, kde žijí klienti, kteří s pomocí týmu Portus Praha pracují na rozvoji svých dovedností, aby dosáhli maximální míry samostatnosti.

Slavnostní „odhalení“ chodníku proběhne za přítomnosti patronů sbírky, mezi které patří například Simona Stašová nebo Jaroslav Svěcený, i dalších osobností. Na slavnostní první krok po chodníku budou pozváni všichni, kdo zakoupením cihly pomohou.

„První český cihlový chodník bude v obci Slapy nad Vltavou, protože ve Slapech to všechno začalo a je zde i první chráněné bydlení, které bylo zprovozněno z výtěžků AKCE CIHLA 2000 a 2001,“ říká ředitelka Portus Praha Gabriela Masopust Štěpánková a dodává: „Chceme vytvořit novou tradici. A doufáme, že se co nejvíce lidí stane od začátku její součástí.“

Cihly lze zakoupit na stránce www.akcecihla.cz/chodnik-slavy, kde naleznete také další informace o projektu.

„Vím, že každý z nás může malým přispěním pomoci těm, kteří neměli v životě tak velké štěstí. Člověk má potom dobrý pocit, což není málo…,“ říká Simona Stašová, která je patronkou AKCE CIHLA již od roku 2006.

Foto: archiv Portus Praha

Chráněné bydlení na Vyhlídce čeká nutné odvlhčení a izolace, nezbytná je také renovace samostatných garsoniér, kde bydlí klienti sociální služby.

Foto: archiv Portus Praha

Portus Praha se věnuje poskytování moderních sociálních služeb lidem s mentálním znevýhodněním a přispívá k jejich samostatnému životu.

Foto: archiv Portus Praha

Portus Praha pomáhá klientům rozvíjet jejich dovednosti a usiluje o dosažení maximální možné samostatnosti a integrace do společnosti.

Foto: archiv Portus Praha

Paní Michaela dosáhla s pomocí týmu Portus Praha vysoké míry nezávislosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám