Hlavní obsah
Sport

Sedí žabák na prameni, aneb Zbrojovka vs. Portiva 0:0

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LSH

Už když v létě proběhla éterem zpráva o kýženém vstupu investora – společnosti Portiva - do brněnské Zbrojovky, nejeden fanoušek s letmým povědomím o poměrech v klubu zapochyboval.

Článek

V tisku se objevily formulace zástupce investora pana Svoreně v duchu: „výše takové investice je pro Portivu pod rozlišovací schopnosti“ a další (viz. virální text z počátku loňského léta), které poněkud zaváněly. Ale o tom až v závěru.

Ve zmiňovaném rozhovoru pan Svoreň popisuje kromě harmonogramu postupného nákupu podílu v klubu také strategii doplnění kádru, a to v horizontu měsíců. S jasným cílem okamžitého návratu mezi elitu. Inu, tak se na to pojďme podívat. Jen si ještě neodpustím poznámku, že k poslední aktualizaci tohoto snad nejžhavějšího tématu na oficiálních webových stránkách Zbrojovky došlo na podzim.

Kamso Mara – volný hráč, kterého nikde nechtěli a věděli proč. Kdo ho viděl naživo, nepotřebuje číst dál. Pro ty ostatní úplně postačí heslovitě: bez pohybu, bez nápadu, přihrávky zásadně dozadu (což je ostatně poznávací znamení Zbrojovky ať už jí trénuje Petr nebo Pavel). Ztráty míče ve středu hřiště. Nevrací se, nebrání. Katastrofa. Známka: 5, přínos takového transferu za mě průšvih.

Roman Zápotočný – hostování z Českých Budějovic. Hm, že by součást „výhodného“ transferu Alliho opačným směrem? Výkony značně nestabilní. Na lavičku 2.ligy asi v pořádku, ale rozhodně žádný rozdílový hráč, ovšem na rozdíl od zbytku ansámblu mu nelze upřít alespoň bojovnost. 2 góly za půl roku jsou každopádně málo. Známka: 4, přínos transferu značně diskutabilní.

Denis Alijagič – přišel v září. 3 góly za čtvrt roku taky není žádná hitparáda, tady ovšem musíme vzít v úvahu, že při pseudo-strategii „všechno na Kubu“ ani moc lepší být nemohl. S přihlédnutím k věku by tato akvizice při větším zapojení do hry (např. při systému s více útočníky) mohla zafungovat. Známka: 3, přínos transferu do budoucna vidím optimisticky, tedy pokud se tento ambiciózní hráč zase rychle nepřesune někam jinam.

Adam Kronus – jestli něco ve smyslu příchodu hráčů do Zbrojovky funguje, tak je to manželství Šádkových. Za mě velmi zajímavý hráč, snad jediný umí podržet míč, obejít hráče, a to dokonce s hlavou nahoře, což je v současné Zbrojovce jev často nevídaný. Jen ta produktivita… Co vůbec nechápu, jsou jeho, dle mého názoru, nesmyslná střídání. Tedy pokud nejde o fyzičku. To by v jeho věku (21) byl průšvih. Známka: 3, přínos transferu z pohledu získaných bodů zatím nic moc, ale potenciál obrovský, s rizikem návratu do Plzně.

Martin Nový – když jsem ho viděl v prvním zápase za Zbrojovku, byl jsem nadšen. Ovšem po třech zápasech se tento už 30ti-letý obránce v sestavě neobjevil. Příčinou je chronický problém s kolenem. Absolvoval artroskopii… Tak držím palce, z pohledu Zbrojovky vidím velké riziko dalších zdravotních problémů. Hodnotit není co, přínos transferu s ohledem na výše popsané je zatím ovšem strašidelný.

Jan Hellebrand – tady bude komentář strohý, jelikož tento hráč je tak nevýrazný, že jsem ho na hřišti téměř nezaznamenal. Středový hráč, nula gólů, nula asistencí. Ve Zlíně věděli. Známka: 5, přínos takového transferu zatím tedy nulový, ale je mu 21, tak snad se ještě sebere.

Tak to bychom měli ty avizované „posily“, které měly zajistit po podzimu bezpečné vedení v tabulce druhé ligy a klidný návrat mezi elitu z prvního místa. Realitu myslím připomínat netřeba.

V zimní přestávce přichází Zbrojovku zachránit tito hráči:

Luděk Pernica - dobrý holub se vrací, navíc do obrany kde je ho třeba jako sůl. Měl by být oporou.

Gyamfi Foster – z dostupných informací vyplývá, že za půl roku v Dánsku odehrál 1,5 zápasu, přičemž v tom druhém byl vyloučen. A pak už nic. Držím palce už kvůli tomu dlouhodobému scoutingu tohoto hráče, jak se také píše v jednom textu.😊

Dominik Sváček – jako bývalý brankář, se o brankáře zajímám ještě o něco víc, ovšem tohoto brankáře jsem jaksi nezaregistroval. 26 let, nechytal v Plzni (občas ČFL za B-tým), nebude nejspíš chytat ani v Brně. Hodnota transferu s ohledem na cíl – rychle získat body po prolajdačeném podzimu, není velká, ale je jisté, že druhého gólmana je jaksi třeba.

Připusťme, že zrovna na tomto postu (a jenom na tomto) Zbrojovku bota netlačí. Byť ani Berkovec není 100%, tak je 90% a jeho přínos pro tým je nezpochybnitelný. Toho si je dobře vědom dokonce i pan Žabák. Proto také dle interních informací pouze Berkovec a Řezníček berou peníze ve výplatních termínech. Ano – čtete dobře.

A tímto oslím můstkem se dostávám k závěru, kdy nelze než konstatovat, že vyjádření pana Svoreně byly aspoň prozatím pouhé řeči a peníze v klubu stále chybí. Jestli jejich účelem bylo uklidnit v těch chvílích rozbouřené nálady brněnských fanoušku namířených proti Žabákovi na prameni + zviditelnění do té doby absolutně neznámé Portivy, už nechám na posouzení každého ctěného čtenáře. Dle zveřejněného harmonogramu by k dokončení nákupu většinového podílu Zbrojovky Portivou mělo dojít do konce února. Uvidíme, tak rád bych se mýlil…

|LSH|

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám