Hlavní obsah
Zdraví

Co vše můžete darovat aneb fekální transplantace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační obrázek generovaný AI (bing.com)

Mimo to, že člověk může darovat svoji krev, může dnes darovat i svoji stolici místo toho, aby ji zbytečně splachoval do záchodu. Má možnost věnovat ji příjemci, kterému může pomoci.

Článek

Nyní už to vezmu vážně. Fekální transplantace, ač to zní bizarně, je dnes standardní léčebnou metodou. Ačkoli je v západní medicíně tato praktika novinkou, v orientální medicíně byla použita již před 1700 lety. V té době čínský lékař použil k léčbě pacientů s těžkým průjmem takzvanou „žlutou polévku“. Ta se podávala perorálně (ústně). Proto se pravděpodobně léčba moc neujala. Od sedmnáctého století byla fekální transplantace používána veterináři, a to jak ústní tak rektální formou. Za zmínku také stojí historka, podle které používali němečtí vojáci velbloudí trus k léčbě úplavice, nicméně pravděpodobně se jedná o mýtus.

V moderní medicíně byl tento způsob léčby poprvé použit doktorem Benem Eisemanem, který léčil pomocí této metody průjem. Fekální bakterie byly podávány formou retenčního klystýru. Napsal o tom ve své práci v roce 1958.

Dnes je fekální transplantace používána převážně jako terapie po použití obzvláště silných antibiotik. Jsou rovněž pokusy o léčbu autoimunitních chorob, hlavně střevních zánětů. Všechny benefity této léčby dodnes nejsou známy.

Proces samotné transplantace začíná výběrem dárce, může se jednat o člena domácnosti nebo třeba o zdravotníka. Poté dojde k vyšetření na přenosné choroby, na rozdíl od darování krve se kromě obvyklých podezřelých (HIV), dělají testy například také na parazity. Následně se odebere mezi 40 a 200 gramy stolice. Ta se rozředí ve fyziologickém roztoku (0,9% roztok chloridu sodného). Pak už se jenom podá příjemci obvykle pomocí trubice do slepého střeva. Další možností je použití kapslí, které jsou upraveny tak, aby se nerozložily v žaludku.

Na závěr děkuji paní profesorce za možnost zpracovat referát na takto „zajímavé“ téma

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám