Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Konec houbaření v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: szjeno09190 / Pixabay

Houbaření.

Je na spadnutí novela zákona, která má posílit vlastnická práva. Majitelé lesů dostanou možnost prohlásit svůj les za oboru, a zakázat do ní přístup veřejnosti. Zřejmě dohoubaříme.

Článek

Houbaření je něco jako národní sport. Jsme nejvášnivějšími houbaři na světě a houbaří nás 75 %. Na houby chodí rádi často i lidé, kteří je nejedí. Je to radost chodit po lese a koukat, odkud na nás vykukuje nějaká hlavička hříbka, křemenáče nebo se nám poštěstí najít ložisko lišek. Houbaření je ovšem v ohrožení. Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o myslivosti, která zásadně zjednoduší zakládání obor, které si budou moci založit vlastníci lesů větších než 50 ha. Pochopitelně si mohou své obory také oplotit a zakázat do nich vstup. Oplocení bude nově možné i bez stavebního povolení. Oplocení sice vyjde na nemalý peníz, ale některým majitelům tyto ploty za to stát možná budou.

Námitky Českého svazu ochránců přírody, ohledně upření práva na svobodu pohybu, narušení přirozených koridorů zvířat, negativní ovlivnění ochrany přírody a další, ministerstvo smetlo ze stolu s tím, že změny k posílení vlastnických práv jsou v souladu se závazky vlády.

Říkáte si, že by majitel lesa musel být tak trochu blázen, aby se mu do oplocení vyplatilo investovat? Já si tím nejsem tak jistá. V současnosti došlo k přemnožení zvěře, která páchá nemalé škody na polích a dalších pozemcích. Vlastníci těchto pozemků si dlouhodobě stěžují a vymáhání náhrad škody není v praxi nijak reálné.

Vlastníci oplocených lesů, tak zvaných obor, se tak vyhnou odpovědnosti za škody páchané zvěří. Jejich zvěř je chována v oboře a žádné škody prostě už nebude moci působit.

Novela bude platit od začátku příštího roku. Od té doby budou pozvolna vznikat uzavřené obory. Přijedeme k lesu, vystoupíme z auta, z kufru vytáhneme košíky a co to? Celý les je oplocený. Máme smůlu. Konec houbaření, volného procházení po lese, sbírání malin, ostružin a jahod.

Zdroj:

https://www.drevostavitel.cz/clanek/zakaz-vstupu-do-lesa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=int1&dop_req_id=hG46cMLFEyM-202403121713&dop_id=26851439

https://energozrouti.cz/clanek/chystany-zakon-zakaze-lidem-vstup-do-nekterych-lesu-varuji-pred-nim-ochranci-prirody

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz