Hlavní obsah
Sport

Český Lev proti celému Rusku. Deset let od památného finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lev Praha bojoval před deseti lety o nejcennější ruskou hokejovou trofej. Rozhodující sedmý duel nezvládl a skončil druhý, dva měsíce poté zanikl úplně.

Článek

30. dubna 2024 je tomu přesně deset let, co se v dalekém ruském Magnitogorsku odehrálo rozhodující sedmé finálové utkání mezi domácím Metallurgem a vůbec prvním neruským klubem, kterému se podařilo probojovat do finále KHL, pražským Lvem.

Z Česka na Slovensko

Také na našem území vznikla myšlenka založit hokejový klub a přihlásit ho do KHL, která měla konkurovat zámořské NHL a dle jejich představitelů, měla být daleko lepší a atraktivnější.

Nový český klub pro KHL začal vznikat v Hradci Králové v roce 2010. Předcházel tomu zájem ruské strany o posunu KHL dál do Evropy. Po dlouhých jednání, podání přihlášky do soutěžního ročníku 2010/2011 přišla ale první stopka, kterou vystavilo ruské vedení soutěže, které nejdříve klub do soutěžního ročníku přijal. Hradecký klub údajně nepředložil dostatečné bankovní garance. Narazil také u Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který nepovolil českému klubu účast v ruské soutěži.

Hradecký Lev zkusil štěstí u našich východních sousedů. Po oslovení slovenského svazu přišel pozitivní ohlas a možnost přesunout klub do Popradu. Po schválení všech stran se stal český klub 24. účastníkem ligy, jediným mimo Rusko či země bývalého Sovětského svazu.

Jenže přišel další zvrat. Rada ředitelů KHL nakonec Lva do sezóny 2010/2011 nepustila. Jedním z problémů byl fakt, že Lev nebyl členem žádné hokejové federace. Klub, který už začal přípravu na nový ročník KHL (pod vedením trenérů Miloslava Hořavy a Radima Rulíka) a v jeho kádru bylo 22 hráčů, spadl rázem na nulu a velký sen byl u konce.

Další pokus vyšel

V říjnu 2010 již Slovenský svaz ledního hokeje přijal hokejový klub HC Lev Poprad za svého člena. Dveře do KHL se tak znovu otevřely. Tentokrát to vyšlo a Lev Poprad se stal účastníkem ročníku 2011/2012, který poznamenala tragédie hokejistů Lokomotiv Jaroslavl.

V premiérovém ročníku se nováčkovi soutěže nedařilo a v 54 utkání základní části posbíral 54 bodů. Sezóna tak pro něj skončila na posledním místě v Bobrovově divizi Západní konference. Nejlepším střelcem Lva se stal Tomáš Netík. V kádru se protočilo celkem 33 hráčů, z toho pouze 6 jich nepocházelo z Česka či Slovenska. Diváci měli o premiérový ročník KHL zájem, stadion byl na domácí zápasy Lva pravidelně vyprodaný.

Návrat do Česka

Od začátku roku 2012 se začalo hovořit o možném přesunu Lva ze Slovenska zpět na české území. Po přijetí mezi členy ČSLH dostal klub zelenou pro přesun do České republiky a vznikl tak klub HC Lev Praha.

Domov našel klub v holešovické Tipsport areně. Tým pod vedením Josefa Jandače a Václava Sýkory skončil v premiérové sezóně 2012/2013 na postupových místech zajišťující účast v play-off. Tam ovšem Lev narazil hned ve čtvrtfinále, kdy nestačil poměrem 4:0 na zápasy na CSKA Moskva.

Po dlouhých letech se na našem území opět hrálo česko-slovenské derby, Lev Praha se střetl s bratislavským Slovanem. Vzájemná utkání skončila nerozhodně 2:2, na Slovensku Lev zvítězil 5:4 a prohrál 2:5, v Praze nejdříve zvítězil jasně 7:0 a následně ve druhém domácím utkání prohrál 3:4.

Nejlepším střelcem se stal Jakub Klepiš, který ovládl také kanadské bodování svého týmu.

Úspěchy a získání fanoušků

Druhá sezóna byla pro pražského Lva přímo pohádkovou. V základní části skončil klub pod vedením Kariho Jalonena na 3. místě, v play-off postupně vyřadil Medvěščak Zahřeb (osmifinále 4:0 na zápasy), HK Donbass (čtvrtfinále 4:2 na zápasy) a Lokomotiv Jaroslavl (semifinále 4:1 na zápasy).

Našlapaná O2 arena

Celé play-off odehrál Lev ve své domovské hale v Holešovicích. Osmifinálovou a čtvrtfinálovou sérii sledovalo v aréně mezi čtyřmi až šesti tisíci diváky. Průměrná návštěva v základní části byla přitom přes 7 100 diváků.

Série s Jaroslavl se už přesunula do libeňské O2 areny a zájem byl vyšší. Na první zápas dorazilo ještě necelých šest tisíc diváků, na druhé a páté rozhodující utkání jich už bylo ale přes devět a půl tisíce.

Finále Gagarinova poháru proti sobě postavilo pražského Lva a Metallurg Magnitogorsk, který se spoléhal především na hvězdný útok Danis Zaripov - Jan Kovář - Sergej Mozjakin. Z Ruska se stěhovala série do Česka po prvních dvou duelech za stavu 1:1. Třetí a čtvrtý duel série už sledovala našlapané libeňská hala. První domácí duel sledovalo 16 435 diváků, druhé dokonce 17 073. Národ se spojil a hnal český klub za vítězstvím nad Ruskem.

Z Prahy se série vrátila do Magnitogorsku za 2:2, pátý duel zvládl v prodloužení domácí tým, napínavý šestý duel, opět v O2 areně, rozhodl Lev před téměř sedmnácti tisíci diváky v prodloužení.

V sedmém utkání Lev marně dotahoval a nakonec prohrál 4:7. Sen o Gagarinově poháru byl pryč.

Pokračování? Nikoli

Po úspěšném tažení sezónou se čekalo pokračování. Jenže už během finále se objevily zprávy o zastavení financování českého klubu od sponzora Gazprom. Po skončení sezóny to potvrdil i samotný klub, který tak přišel o velkou část financí.

Jelikož se nepodařilo najít nové a silné sponzory, klub HC Lev Praha 1.7.2014 definitivně zanikl.

Velká jména

Do týmu Lva se podařilo nalákat skvělé hráče. Z českých to byli například Ondřej Němec, Petr Vrána, Jiří Novotný, Michal Řepík, v době výluky dokonce Jakub Voráček či Jiří Hudler. Ze zahraničních patřil v době výluky mezi hvězdy Zdeno Chára, Marcel Hossa či u diváků oblíbený Justin Azevedo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
HC Lev Praha

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz