Hlavní obsah
Sport

Dorostl pro velký klub. V Česku ale pro Svědíka není místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Martin Svědík se krůček po krůčku stává jedním z nejrespektovanějším trenérům v České republice.

Článek

27. června letošního roku oslaví kulaté padesáté narozeniny. Bývalý útočník, který má na svém kontě 4 ligové branky, ve své kariéře nastupoval za Ostravu, Olomouc, Příbram a Lázně Bohdaneč. V dresu české reprezentační jedenadvacítky odehrál 3 utkání, na kontě má jednu vstřelenou branku. Kariéru mu ukončilo zraněné koleno.

Po hráčské kariéře se přesunul na pozici trenéra. V roce 2018 dovedl rodné Pardubice do 2. ligy. Východočeský klub vedl do konce května 2013, o týden později se stal trenérem Baníku Ostrava. Po roce a půl ale v Baníku skončil, vedení neuspokojilo ani 5. místo po podzimní části sezóny 2014/2015.

Na další výzvu nemusel čekal dlouho, tentokrát se ale stal asistentem trenéra Dušana Uhrina mladšího v běloruském Dinamu Minsk. Než se oba v Bělorusku rozkoukali, už se opět pakovali, z Minsku byli odvoláni po 76 dnech.

V létě roku téhož roku nastoupil na pozici trenéra české reprezentace do 20 let a na pozici asistenta české jedenadvacítky. Po roce a půl obě pozice opustil, aby se mohl stát trenérem Mladé Boleslavi. Jako hlavní trenér vedl mladoboleslavské v šestnácti zápasech, poté přenechal pozici hlavního trenéra Dušanu Uhrinovi, kterému dělal asistenta.

Po půl roce opět měnil, přesunul se na Vysočinu, Jihlavu ale v nejvyšší soutěži neudržel a s klubem sestoupil.

V listopadu 2018 po něm sáhlo Slovácko a za tento krok se do dneška musí tamní vedení plácat po ramenou. První úspěch přišel v sezóně 2020/2021, kdy dovedl klub ke 4: místu a postupu do předkola Evropské konferenční ligy. V následující sezóně ovládlo Slovácko domácí pohár, když ve finále porazilo 3:1 Spartu. To znamenalo cestu do předkola Evropské ligy, kde sice neuspělo, ale po postupu přes AIK Stockholm se kvalifikovalo do základní skupiny Evropské konferenční ligy, kde změřilo síly s francouzským Nice, německým Kölnem a srbským Partizanem. Největším úspěchem byla senzační výhra 2:1 na půdě francouzského OGC.

Kam dále?

V Uherském Hradišti by o svůj klenot neradi přišli. Tým pod Svědíkem roste a v nejvyšší soutěži se s ním musí počítat. Nejenom hráči, ale také trenéři chtějí posun v kariéře. Svědíkovo jméno se vyslovovalo při hledání nového trenéra fotbalové reprezentace. Otázkou ovšem je, dorostl pro národní tým?

V Česku to ale vypadá, že pro něj místo ve velkých klubech, jako je Sparta, Slavia či Plzeň, není. Priske a Trpišovský mají dobře rozdělanou práci, do budoucna by se tedy nabízeli viktoriáni.

Povedou jeho další kroky do zahraničí?

Anketa

Kam by měly vést další kroky Martina Svědíka?
Setrvání na Slovácku
40 %
Jiný český klub
20 %
Zahraničí
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz