Hlavní obsah
Sport

Fotbalová Evropa: Kdo je největším překvapením podzimu 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Rok 2023 je minulostí. Komu se dařilo v loňském roce sezóny 2023/2024?

Článek

Rok 2023 je za námi a před námi rok nabitý sportovními událostmi. Pro fotbalové fajnšmekry bude tou největší EURO, které se bude konat od 14. června v deseti městech po celém Německu.

V loňském roce začal soutěžní ročník 2023/2024. Komu se dařilo, komu naopak ne a kdo je největším překvapením?

Anglie

Začněme na ostrovech, kde na čele tabulky oslavil příchod nového roku Liverpool. Milé překvapení najdeme hned na místě druhém, které aktuálně obsadila Aston Villa. Týmu z Birminghamu, pod vedením zkušeného Unaie Emeryho, se daří jak na domácí, tak na evropské scéně, kde oslavil v Konferenční lize postup z prvního místa ve skupině E.

Za prozatímní zklamání vybíráme 3 mužstva. Manchester United (7. místo), Newcastle (9. místo) a Chelsea (10. místo).

Francie

Na čele tabulky se hřeje největší favorit soutěže, Paris Saint-Germain. Druhý tým z minulé sezóny, Lens, je aktuálně až na 7. místě se ztrátou 14 bodů na vedoucí PSG.

Za zklamání zde vybíráme Lyon. Sedminásobný francouzský šampion byl ještě na začátku prosince na posledním místě. V posledních třech zápasech ale posbíral plný počet devíti bodů a opustil sestupové pozice. Olympique čeká ještě těžká šichta.

Německo

Prosím? Bayern Mnichov není na čele? Tak to tam musí být Dormund. Kdepak. Lídrem Bundesligy je momentálně Leverkusen, s českou stopou, Patrikem Schickem a Adamem Hložkem. Bavorský velkoklub je ale v těsném závěsu, Dortmund ztrácí na čelo z 5. místa už propastných 15 bodů.

Překvapení a za nás zklamání je na opačném pólu tabulky, aktuálně na 15. místě Union Berlín. Letošní účastník Ligy mistrů nenavazuje na loňské senzační 4. místo. Letošní sezóna ještě není ani ve své polovině, ale i tak by to chtělo rychlou změnu. 13 bodů z 15 utkání je prostě málo.

Itálie

Zde tasíme milé překvapení, Bologna FC 1909. Již v minulé sezóně se posunula do první desítky, kde předtím byla naposledy v sezóně 2018/2019. Letos? I když se týmu nepovedl poslední zápas v roce 2023, je z toho aktuální 5. místo! Bologna prohrála v 18 zápasech pouze 3× a nechává za sebou týmy jako je např. Neapol či Lazio.

Především Neapol čekali fanoušci na vyšších místech, než je aktuální 8. pozice. Na vedoucí tým Serie A, milánský Inter, ztrácí už hrozivých 17 bodů. Na obhajobu titulu to letos rozhodně nevypadá.

Španělsko

Girona = největší překvapení. Ve fotbalových kruzích se už řeší, zda tým ze stotisícového města napodobí anglický Leicester a napíše další fotbalový příběh se šťastným koncem.

Tým, který ještě v sezóně 2021/2022 hrál druhou nejvyšší španělskou soutěž, se může opřít o bohatého majitele. Klub je součástí City Football Group, jehož vlastníkem jsou arabští šejkové. Zařadil se tak do společnosti klubů jako je např. Manchester City, New York City, Melbourne City či Yokohama F. Marinos. V kádru nenajdete žádná velká jména, nejlepším střelcem je Artem Dovbyk, který přišel před sezónou z ukrajinského Dnipro-1. Poslední velký úspěch? 10. prosince 2023 a senzační výhra 4:2 na hřišti Barcelony.

Zklamáním je Sevilla FC, dá se říci takový expert na evropské trofeje. Týmu se nedařilo už v minulé sezóně, ve které obsadil 12. místo, v aktuálním ročníku je na tom ještě hůř, aktuálně ho na 15. místě dělí pouze 3 body od sestupových pozic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz