Hlavní obsah
Sport

Jeden z nejméně atraktivních sportů na LOH? Fotbal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V pátek začínají v Paříži Letní olympijské hry. Pod olympijskými kruhy se bude hrát také fotbal, ale s jak velkým zájmem fanoušků?

Článek

Letošní olympijské hry sice oficiálně začínají až v pátek 26. července, ale fotbalové turnaje pod pěti kruhy startují už tuto středu, respektive ve čtvrtek.

Téměř na všech letních olympijských hrách nechyběl fotbal mezi sportovními disciplínami. Fotbalový olympijský turnaj se bude hrát i letos v Paříži.

Fotbalový turnaj na olympiádě je ve stínu nedávno skončeného mistrovství světa. Je to už celkem pravidlem, že turnaj pod pěti kruhy zůstává v zapomnění ostatních disciplín. Naráží zde právě na nedávno skončený evropský či světový šampionát.

Lákadlem už není olympiáda ani pro největší fotbalové hvězdy, které se po dlouhé a náročné sezóně už musí chystat na sezónu nadcházející. Od roku 1992 tak na turnaji nastupují hráči do 23 let, které mohou doplnit až 3 starší hráči.

Zlato v Paříži nebude obhajovat Brazílie, která mohla cílit také na zlatý hattrick. Ta ovšem neprošla přes kvalifikaci.

Základní skupiny

Skupina A

Francie, USA, Guinea, Nový Zéland

Skupina B

Argentina, Maroko, Irák, Ukrajina

Skupina C

Španělsko, Egypt, Uzbekistán, Dominikánská republika

Skupina D

Izrael, Paraguay, Mali, Japonsko

Mezi favority turnaje bude patřit domácí Francie, Argentina, Španělsko či Paraguay.

Domácí Francii povede bývalý kanonýr Thierry Henry. Mezi jeho nejzkušenější hráče patří jednoznačně Alexandre Lacazette.

Dalšího favorita, Argentinu, vede Javier Mascherano. Ten bude spoléhat na zkušeného Nicolase Otamendiho či útočníka Manchesteru City Juliána Álvareze.

Španělsko věří svému mládí. Nejstarším hráčům na soupisce je 24 let (Juan Miranda a Abel Ruiz).

Zajímavé bude samozřejmě sledovat dovednosti hráčů z různých koutů světa. Zápasy výběrů Guineji, Iráku, Uzbekistánu či Mali přeci jen nevidíte každý víkend.

Po vydařeném světovém šampionátu v Německu, který bychom mohli nazvat hlavním chodem, je olympijský turnaj takovým dezertem. Někomu chutnat bude, někomu ale také ne.

Anketa

Budete sledovat fotbal na letošních olympijských hrách?
Ano
57,1 %
Ne
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Nesmíme zapomenout také na ženy, které také čeká turnaj pod pěti kruhy. Proti sobě změří síly celkem 12 národních výběrů. Zlaté medaile bude v Paříži obhajovat výběr Kanady, který na poslední olympiádě porazil ve finále Švédsko.

Základní skupiny

Skupina A

Francie, Kanada, Kolumbie, Nový Zéland

Skupina B

Německo, USA, Austrálie, Zambie

Skupina C

Brazílie, Japonsko, Nigérie, Španělsko

Mezi favoritky ženského turnaje se kromě obhájkyň z Kanady řadí dále USA, domácí Francie, Německo, Španělsko či Brazílie.

První zápasy mužského turnaje jsou na programu už ve středu 24. července, turnaj žen začne o den později, tedy ve čtvrtek 25. července.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz