Hlavní obsah
Sport

Kladenská tradice, sparťanské čekání či třinecké zmrtvýchvstání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Česká extraliga má za sebou další sezónu, v závěrečném hodnocení jí můžeme označit jako vydařenou a především dramatickou. Jak se dařilo jednotlivým klubům?

Článek

14. místo - Rytíři Kladno

Potřetí za sebou muselo Kladno hájit svojí extraligovou příslušnost v baráži, ale ani v letošní barážové sérii se příliš nezapotilo a po výhře 4:0 na zápasy nad Vsetínem bude i v příští sezóně účastníkem extraligy.

Vypadalo to na souboj mezi Kladnem a Mladou Boleslaví, která má za sebou rovněž nepovedený ročník. Černého Petra si ale vytáhla Jágrova družina, která v sezóně získala jen 39 bodů a pouze ze sedmi zápasů odcházela se ziskem tří bodů. Jediné, co se v sezóně podařilo, jsou výkony jednadvacetiletého obránce Jiřího Ticháčka.

13. místo - BK Mladá Boleslav

Ne, tohle se nepovedlo. V posledních dvou sezónách se Bruslaři, sice těsně, ale pokaždé probojovali do play-off. V té letošní to bylo trápení od samého začátku. Pomohla až výměna trenérů a Richard Král a celá jeho družina si nakonec mohli oddechnout. V příští sezóně ale čekejte úplně jiné mužstvo. S Boleslaví se bude muset opět počítat.

12. místo - HC Škoda Plzeň

Plzeňáci proklouzli do předkola play-off o 4 body před Mladou Boleslaví. Do vyřazovací části šli s pěti prohrami v řadě, v předkole zapsali další tři za sebou a bylo po sezóně. Ve městě piva sezónu pozitivně rozhodně nezhodnotí. Personální změny na příští sezónu jsou v plném proudu.

11. místo - HC Energie Karlovy Vary

Před sezónou to vypadalo nadějně, karlovarští se měli stát týmem, který bude nejednoho soupeře trápit. Zůstalo jen u přání. Frodl v brankovišti na všechno nestačil, příchod Kangasniemiho, který měl být rozdílovým hráčem, se příliš nevydařil. V příští sezóně bude navíc chybět letitá opora, Tomáš Rachůnek zamířil do Brna. Podaří se ho posilami nahradit?

10. místo - HC Olomouc

Dá se říct, že jde už o tradiční umístění pro Hanáky. V předkole play-off sice trápili liberecké Tygry, ale po prohře 2:3 na zápasy jim sezóna skončila. Každopádně jsou olomoučtí důkazem, že se dá hrát extraliga i s malým rozpočtem. Sympatický klub se bude muset v příští sezóně obejít bez Jana Bambuly, potvrzen je zatím příchod Petra Fridricha z Vítkovic. Omladit bude potřeba brankoviště.

9. místo - HC Vítkovice Ridera

Ve Vítkovicích čekali rozhodně víc, v předkole play-off proti Hradci ale nevyšla odplata za loňské semifinálové vyřazení. Do další sezóny vstoupí s novým trenérem v zádech, nově povede tým David Bruk, který naposledy vedl Karlovy Vary. Zda to byla správná volba, ukáže až čas. Klub opustil bývalý kapitán Dominik Lakatoš, posiluje prozatím především v obraně.

8. místo - Mountfield HK

Třaskavé derby ve čtvrtfinále play-off. Hradečtí v něm rozhodně nebyli horším týmem, favorizovanému Dynamu vzdorovali, ale nakonec neuspěli. Pro Hradec je to za poslední roky výrazný pokles. V příští sezóně bude navazovat na svojí práci, pro soupeře je to jeden z nejnepříjemnějších týmů v celé lize. Do příští sezóny posílilo v brankovišti, otázkou zůstává, jak moc bude chybět Oliver Okuliar.

7. místo - Bílí Tygři Liberec

Po vydřeném postupu z předkola si věřili ve čtvrtfinále na favorizovanou Spartu. Zůstalo jen u přání, prohra 0:4 na zápasy byla až příliš krutá. Hvězdou liberecké sezóny se stal dvaadvacetiletý Jakub Rychlovský, skvělou sezónu má za sebou Tomáš Filippi. Do další sezóny se vrátil z hostování Lukáš Pařík, Liberec tedy bude mít silné gólmanské duo/trio.

6. místo - Banes Motor Č. Budějovice

Ztrácel tři duely, sérii se mu ale podařilo vrátit do Třince k sedmému duelu. Nechybělo moc a ve čtvrtfinále Motor úřadujícího šampióna vyřadil. Po loňském 13. místě je to zlepšení, do další sezóny posiluje, Ondřej Kovařčík by se měl stát tahounem ofenzívy. V brankovišti došlo k výměně stráží a Milan Klouček bude chtít jistě zavzpomínat na úspěšné působení na jihu ze sezóny 2019/2020.

5. místo - HC Kometa Brno

V sezóně 2018/2019 hrála Kometa naposledy semifinále play-off, od té doby se probojovala maximálně do čtvrtfinále. V jihomoravské metropoli chtějí tuto nelichotivou bilanci příští sezónu ukončit a do svého kádru přivádí ofenzivní esa. Na první body v letošní sezóně čekali v Brně až do pátého kola, mírný výpadek formy byl ještě v průběhu prosince, jinak si tým nevedl špatně.

4. místo - HC VERVA Litvínov

Pravděpodobně jedno z největších překvapení letošní sezóny. Klub před sezónou přivedl několik zajímavých jmen, bratři Kašovi patřili k oporám, Brit Liam Kirk rozhodně také nezklamal. Litvínovu vystavily stopku v semifinále Pardubice. I tak ale klub z nejmenšího extraligového města zapsal vydařenou sezónu.

3. místo - HC Sparta Praha

Nezastavíš? Ale zastavíš. Na Spartě pokračuje čekání na mistrovský titul. Poslední mistrovské oslavy sparťanského titulu jsou ze sezóny 2006/2007. Sparta měla opět silný kádr, prezentovala se možná i nejlepším hokejem, ale zlato z toho opět není. Semifinálové vyřazení s Třincem budou mít sparťané v hlavách ještě nějakou dobu. Spartě chybí dravé mládí, v nejlepším věku jsou produktivní Chlapík a Kousal. Další? Kovář 35 let, Kempný 33 let, Forman 33 let, Horák 32 let, Sobotka 36 let, Řepík 35 let. Zkušenosti? Ano, to bez debat. Ale nechtělo by to obměnu kádru?

2. místo - HC Dynamo Pardubice

Peníze k úspěchu nevedou, není tomu tak pokaždé, ale v Pardubicích se to zatím potvrzuje. Po letech, kdy Dynamu hrozil sestup, jsou tu zase úspěšné roky, na které byli v Pardubicích v minulosti zvyklí. Zlatá třešnička na dortu ale stále nikde. Třinec vystavil stopku minulý rok v semifinále, letos ve finále. Moc změn v kádru Dynama na příští sezónu nečekejte. Dynamo bude opět silné, ale od takové ofenzivní hrozby čekáte dominantnější výkony.

1. místo - HC Oceláři Třinec

Krok po kroku stavíte něco, z čeho se pak stane postrach všech, dnes můžeme říct dynastie Třinec. Soupeřům a jejich divákům se styl třineckého hokeje nelíbí. Ano, není to kolikrát velká podívaná, ale je z toho pátý titul v řadě. Fantom Kacetl připomíná vojáky uvnitř hory Blaník, kteří čekají, až bude českému národu nejhůře. On čeká, až bude potřeba Třinec dovést ke zlatu. A nový objev extraligy? Marián Adámek. Po letošním play-off ho už bude znát jménem každý extraligový fanoušek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz