Hlavní obsah
Sport

Návrat Zbrojovky? V nedohlednu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Druhé největší město České republiky je bez prvoligového fotbalu. Návrat mezi elitu? V aktuálním ročníku určitě ne.

Článek

Brno. Jihomoravská metropole, kterou si sportovní fanoušci spojí především s hokejovou Kometou. Proč ale není fotbal na prvním místě?

Zbrojovka zažívá zlé časy, není to ovšem otázkou posledních dvou tří let. První bolestivou ranou do srdcí příznivců brněnského fotbalu byl sestup z nejvyšší soutěže v sezóně 2010/2011. Po roce ve druhé lize se ale Brno mezi elitu vrátilo, kde se udrželo dalších 6 let.

Od sezóny 2018/2019 začíná brněnské pendlování mezi první a druhou ligou. Jak moc je těžké postoupit do nejvyšší soutěže v Brně ví moc dobře, ale ještě těžší bylo se mezi elitní společností udržet.

Poslední postup do nejvyšší soutěže se v jihomoravské metropoli slavil v sezóně 2021/2022. V první lize se ale klub ohřál pouze jednu sezónu, než spadl o patro níž. Aktuálně se v Brně hraje druhou sezónu v řadě druhá nejvyšší česká soutěž.

Toto číslo ale bude narůstat. Zbrojovka před začátkem sezóny patřila opět mezi favority na vítězství v soutěži a měla zabojovat o postup do první ligy. Jenže začátek nového ročníku je jak ze zlého snu. Po čtyřech kolech má na svém kontě pouze čtyři body. Ostudným debaklem skončilo poslední vystoupení v Chance Národní lize, když na domácím hřišti prohrála 1:6 s Varnsdorfem.

Sezóna je stále na svém začátku, ale fanoušci jsou stále pesimističtější. Není se zde ale čemu divit. Příznivci jsou dlouhodobě nespokojeni s vedením klubu, nepomohl ani příchod Libora Zábranského, který se dá brát jako zachránce v hokejové Kometě. U zeleného pažitu se mu, prozatím, tolik nedaří.

Aktuální neúspěchy fotbalového klubu mohou mít vliv i na nový stadion, po kterém fanoušci tolik volají. Návrat Za Lužánky je snem každého brněnského příznivce. Momentální rozpoložení ovšem napovídá spíše tomu, že vše zůstane jen u plánů.

Fotbalovou část Brna mohou těšit už jen vzpomínky na historické úspěchy klubu. Rekordní návštěva 44 120 diváků z utkání Brno - Slavia ze sezóny 1996/1997 zůstane v kronikách fotbalu ještě hodně dlouho, pokud tedy vůbec někdy bude přepsána. Přítomnost a blízká budoucnost klubu vytváří nejvěrnějším příznivcům nejednu vrásku na čele.

Anketa

Postoupí Zbrojovka Brno v letošním ročníku do nejvyšší soutěže?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz