Hlavní obsah
Sport

Nová aréna v Pardubicích? Sem s ní, a ne jen tam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Další nový hokejový stánek má vyrůst v Pardubicích. Celý komplex má vyjít na obří sumu.

Článek

Vánoční dárek letos dostal Petr Dědek a lidé okolo něj ještě před Štědrým dnem. Zhruba týden před vánočními svátky totiž pardubické zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu a dává tak možnost postavit v lokalitě na Cihelně novou multifunkční arénu.

Petr Dědek po vstupu do pardubického hokeje nastavuje laťky poměrně vysoko. Nejdříve pomohl Dynamu v boji o záchranu v extralize, dalším úspěchem bylo vítězství v základní části Tipsport Extraligy, ale v play-off „pouze“ zisk bronzových medailí. Dědek si nepřipouští neúspěch, mohutně posílený kádr Dynama ale vysněný titul zatím nepřinesl. Další šanci má v letošní sezóně, navíc, když se mu podařilo zlákat na post hlavního trenéra Václava Varaďu.

Pardubice jsou sice aktuálně na čele tabulky, ale nedá se říct, že by herně působily až tak dominantně. Pokud se podíváme do tabulek v tomto tisíciletí, dominovaly ve dvou sezónách po sobě. V sezóně 2002/2003 získaly 111 bodů, v další sezóně o 3 body méně. V letošní sezóně stobodovou hranici s vysokou pravděpodobností překonají. Otázkou je, zda se překoná i hranice 111 bodů ze sezóny 2002/2003. Zde ještě s vykřičníkem, po vítězství v základní části nezískaly v následném play-off mistrovský titul!

Osm miliard korun

Vraťme se ale ke stadionu. Pokud je v české lize mužstvo, které si pro své fanoušky zaslouží nový stadion, je to rozhodně pardubické Dynamo. Enteria arena, ve které nyní hraje své domácí zápasy, sice prošla a prochází modernizací, ale stále se zde najdou stopy stařičkého zimního stadionu. Problémem pro diváky jsou určitě 4 sloupy. Především u fanoušků soupeřů se stává již tradičním terčem vtípků, jelikož jeden ze sloupů stojí přímo před sektorem pro fanoušky soupeře. Rekonstrukce na změnu nosné konstrukce střechy by přišla také na nemalé peníze.

Vize Petra Dědka je postavit arénu do léta roku 2027, cena za celý komplex, kde kromě multifunkční arény plánuje hotel, parkovací dům či tréninkovou halu, má vyjít na astronomických osm miliard korun. Kapacita stadionu by měla být přes 15 000, což pardubičtí fans jistě ocení. Český hockeytown se může pyšnit velkou fanouškovskou základnou, která svůj klub podporuje v časech dobrých i zlých.

Více nových arén

Z plánů Petra Dědka lze vyčíst, že chce mít v Pardubicích nejmodernější arénu v republice. Inspirovat se nechal v hale New York Islanders.

Je to jen další dílek, který zvýší prestiž české extraligy. Chtělo by to ale ještě více nových stadionů. Plány mají v Olomouci nebo v Brně, do většího komfortu by se jistě rádi přesunuli v Litvínově či na Kladně, nový stadion se již chystá pro prvoligovou Jihlavu.

Ať už jste nebo nejste fanouškem východočeského klubu, projekt Petra Dědka si zaslouží podporu a držení palců. Jde mimo jiné také o český hokej.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz