Hlavní obsah
Sport

Červené Janovice: Po éře ligových fotbalistů přišel pád na dno. Konec další fotbalové vesnice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Peníze opět způsobily pohromu pro fotbalovou obec. Amatérské fotbalové nadšence vystřídal bohatý sponzor, který po úspěšném období poslal klub na úplné dno.

Článek

Obec: Červené Janovice

Kraj: Středočeský

Okres: Kutná Hora

Počet obyvatel: 657

Stručné představení obce, o které se v minulých letech hodně diskutovalo. Velikostí jde o typickou obec, ve které se hraje fotbal na nižší úrovni. Jenže v létě roku 2020 se zde začaly dít věci. Tehdy ještě účastníka III. třídy kutnohorského okresu posílil Martin Jiránek. Zkušený fotbalista, který kromě Česka působil také v Itálii, Anglii či Rusku, se stal první velkou posilou tohoto klubu. Nikdo v tu chvíli ještě nečekal, že je to jen začátek.

Druhé jméno už bylo velký boom. Do Červených Janovic přišel bouřlivák Tomáš Řepka. Do malé obce tak přišla další výrazná fotbalová osobnost a kluby ve III. třídě Kutnohorska se začaly těšit na duely proti nabitému kádru. Jenže pro ambiciózní klub, který na místní okresní úrovni získal silného sponzora, to bylo stále málo.

Další posilou klubu se stala bývalá naděje českého fotbalu Václav Kadlec, zkušenosti přišel rozdávat Roman Bednář. Mezi další hráče s ligovými zkušenostmi patřil Tomáš Borek či Václav Koloušek, sparťanská legenda Lumír Mistr, pozvánku na lavičku obdržel Vlastimil Petržela. V Červených Janovicích vznikl dream team. Klub se stal ostře sledovaným a panoval o něj velký zájem. Zahrát si proti takovým hráčům alespoň v přátelském utkání chtěl téměř každý klub z blízkého okolí.

Z neznámého klubu ze III. třídy se stal rázem jasný favorit na postup. Nakonec se místní z malé obce dočkali postupů dvou, ze III. třídy až do nejnižší krajské I.B třídy.

Jak už to ale bývá, nic netrvá věčně. Po odchodu silného sponzora následoval odchod i bývalých ligových hráčů, kteří v Červených Janovicích rozhodně nehráli za pivo a klobásu.

V následující sezóně již klub nebude nastupovat v krajské soutěži. Po odchodu exligistů odešlo hned několik dalších hráčů a klub tak řeší, s kým a jakou soutěž vlastně vůbec hrát. V tuto chvíli to vypadá na pád na úplné dno, až do nejnižší okresní soutěže.

Pro malou obec je to krutý závěr. Místní si sice úspěšné období užívali, ale zároveň museli očekávat, že tato chvíle jednoho dne přijde. Každopádně to může být i budoucí konec další fotbalové vesničky. Peníze mohou opět zničit něco, co pár dobrovolníků ve svém volném čase buduje. Červené Janovice to nedotáhly tak daleko, jako nejslavnější česká fotbalová obec, Blšany. Ve výsledku je to osud ale dosti podobný.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Martin Jiránek
Tomáš Řepka
Václav Kadlec
Roman Bednář

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz