Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sparta v roce 2035: Bude o ni ještě takový zájem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V České republice vyroste nový fotbalový stadion s kapacitou okolo 35 tisíc míst. Vyroste na Strahově a stane se domovem pražské Sparty.

Článek

Valná hromada FAČR schválila fotbalový klub AC Sparta Praha jako vítěze soutěže na využití svého areálu na Strahově. Místo chátrajícího stadionu Evžena Rošického by měl vyrůst nový stadion s kapacitou okolo 35 tisíc míst. Sparta se tak kompletně přesune na Strahov. Stadion by měla využívat také fotbalová reprezentace.

Mluvilo se o tom dlouho, nyní dostala Sparta zelenou. Sparta postaví za své peníze nový stadion, který se stane největším v republice. Je jasné, že nejúspěšnější klub v Česku nový stadion potřebuje. Stadion na Letné sice prochází čas od času menšími rekonstrukcemi, rozsáhlá rekonstrukce by se už ale finančně pravděpodobně nevyplatila.

Sparta reaguje na momentální úspěšné období, kdy je letenský stadion pro sparťanské příznivce malý. Rekordní byl a je prodej permanentních vstupenek. Pro obyčejného fanouška je nyní velmi těžké dostat se do ochozů letenského stadionu.

Na stadion Sparty si v letošním ročníku našlo cestu celkem 307 503 diváků, v průměru je to v součtu 17 084 diváků na jedno utkání. Nejvyšší návštěva sezóny na Letné byla 18 283 diváků.

Především na zápasy s dalšími TOP týmy české ligy je aktuální kapacita letenského stadionu malá. Poptávka především na derby se Slavií je daleko větší, než je nabídka. Zvýšený zájem je také o zápasy v evropských soutěží.

Jenže dostáváme se k plánovanému roku zahájení užívání stadionu. Tím by měl být rok 2035. Dlouhých jedenáct let tedy ještě zůstane Sparta na Letné, než se přesune na nový, moderní stadion. Nedá se vůbec předpovídat, jaký bude zájem o Spartu a fotbal jako celek v roce 2035. Sparta by takový stadion potřebovala ideálně teď hned, dokud je zájem ze strany fanoušků tak velký.

Ligové kluby se v posledních sezónách zaměřily více na práci s fanoušky. Návštěva ligového zápasu už není jen o fotbale, ale o programu před utkáním i v jeho průběhu. Odrazilo se to samozřejmě i na ligové návštěvnosti.

Pozadu nechce zůstat ani největší rival Sparty. Slavia se sice může pyšnit stále ještě novým stadionem, ale i ve Vršovicích ví, že aktuální kapacita stadionu je nedostačující. I zde jsou plány o rozšíření stadionu a navýšení kapacity na více než 30 tisíc míst. Hovoří se o možném návratu Baníku Ostrava na Bazaly, o novém stadionu sní v Brně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz