Hlavní obsah
Sport

Spartě istanbulský turecký med zhořkl, naději na postup ale stále má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Fotbalisté Sparty mají za sebou vstup do jarní části evropských pohárů. V Turecku rozhodně nezklamali, ale určitě šlo vytěžit víc.

Článek

Fotbalistům Sparty přiřkl los v šestnáctifinále Evropské ligy těžkého soupeře, turecký Galatasaray.

V úvodním utkání na horké istanbulské půdě Sparta rozhodně nezklamala. Turecký gigant, který na domácím stadionu neprohrál 12 utkání v řadě (poslední porážku zapsal 24. října loňského roku proti Bayernu Mnichov v základní skupině Ligy mistrů), byl v úvodu utkání jistě zaskočen sparťanskou aktivitou, první velkou šanci nevyužil hned v úvodu utkání Laci. Albánský záložník tím rozjel festival zahozených šancí letenských.

Favorit utkání se dostal do vedení v 19. minutě, když se prosadil Demirbay, který využil prvního zaváhání letenské obrany a prostřelil Vindahla na bližší tyč. Když svojí šanci v první půli nevyužil ještě Kuchta, šlo se do kabin za stavu 1:0.

Sparta vstoupila i do druhé půle aktivně a odměnou byla vyrovnávací branka Preciado, který se krásně trefil zpoza vápna. Po hodině hry se ale vrátili do vedení domácí. Po chybné rozehrávce Krejčího se k míče dostal zkušený Mertens, jeho střelu nešťastně tečoval sparťanský kapitán a domácí tak znovu vedli. Jenže hned vzápětí šli domácí do deseti, za Nelssonova záda se dostal Birmančevič, který by mohl postupovat sám na branku. Dánský obránce zatáhl za záchranou brzdu a tím jeho účinkování v utkání skončilo.

V 65. minutě se opět radoval český zástupce. Po skvělém centru Preciada, nejlepšího sparťanského hráče v utkání, se hlavou prosadil Kuchta, 2:2.

Přesilovka, vyrovnání, jenže Spartu to nenakoplo. Přišel první trest, druhou žlutou kartu obdržel Ryneš a počet hráčů se se vyrovnal.

Hrdinou utkání se mohl stát Tomáš Wiesner, který v 90. minutě postupoval sám na domácího brankáře Musleru, jenže neuspěl. Nedáš, dostaneš! Toto pravidlo platilo i v Turecku. O chvilku později se za sparťanským vápnem dostal k míči jeden z nejzkušenějších domácích hráčů, Mauro Icardi, který svou střelu přes dva sparťanské obránce uklidil za bezmocného Vindahla.

Galatasaray - Sparta Praha 3:2 (1:0)

Sparta v utkání rozhodně nezklamala, naopak ukázala, že se s ní v Evropě musí počítat. Parta okolo trenéra Priskeho ukázala další významný posun.

Bohužel na evropské scéně se chyby a neproměněné šance trestají. Sparta svému soupeři darovala všechny tři branky.

U první branky otevřená pravá strana a nepokrytí první tyče. U druhé chybná rozehrávka u vlastního vápna a u třetí měl Icardi dostatek času na přípravu.

V odvetě na Letné bude tedy Sparta dohánět manko, ale rozhodně má šanci uspět. Minimalizovat chyby a proměňovat každou příležitost. Vyprodaná Letná se má na co těšit.

Hráč utkání

Angelo Preciado

Hodnocení utkání

8/10

Anketa

Kdo postoupí do další fáze Evropské ligy?
Sparta
53,8 %
Galatasaray
46,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz