Hlavní obsah
Sport

Úcta k legendám? Od zámoří se máme ještě co učit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jaromír Jágr se stal čtvrtým Čechem, kterému v zámoří vyvěsili dres pod strop arény.

Článek

Dominik Hašek, Patrik Eliáš, Milan Hejduk a nyní už i Jaromír Jágr. Česká osmašedesátka se dočkala velké pocty a pod stropem PPG Paints Areny v Pittsburghu od tohoto týdne visí jeho dres, číslo 68 už ve žlutočerném dresu nikdo neoblékne.

Když v listopadu loňského roku klub z Pensylvánie ohlásil, že Jágrův dres zamíří pod strop arény, bylo jasné, že to bude velkolepá akce. Vždyť Jágr se stal teprve třetím hráčem v historii, jemuž se v Pittsburghu dostalo této pocty.

Jágra čekal v Pittsburghu náročný program. Mimo klasické tiskové konference či večerní programy stihl Jágr i předzápasový trénink. V den D nastoupil dokonce na předzápasové rozbruslení. Také samotní hráči tučňáků uctili návrat legendy do svého druhého domova. Na rozbruslení nastoupili v dresech s číslem 68 a s parukami s legendárním Jágrovým účesem.

Při samotné ceremonii nechyběli na ledě jeho bývalí spoluhráči, včetně legendárního Maria Lemieuxe.

Jaromír Jágr byl draftován týmem tučňáků jako 1. volba v roce 1990. V sezónách 1990/1991 a 1991/1992 získal s klubem Stanley Cup. Hned čtyřikrát získal ve žlutočerném dresu Art Ross Trophy, dvakrát Prince of Wales Trophy a Lester B. Pearson Award, a jednou Hart Memorial Trophy. Stal se nejmladším finálovým střelcem NHL. Dres Pittsburghu oblékal až do července roku 2001, kdy byl vyměněn do týmu Washington Capitals.

Za Pens odehrál celkem 946 zápasů, vstřelil 504 branek a zapsal 722 asistencí. Nastartoval zde skvělou zámořskou kariéru a do dneška je nejproduktivnějším Evropanem v historii NHL.

Dva světy

Po příletu ze zámoří čeká Jágra návrat do kruté reality. Zatímco za oceánem je aktuálně oslavován, na Kladně bojuje nejen se svými Rytíři v extralize, ale také s věrnými fans. Ti nejsou spokojeni s výkony Kladna v extralize a je navíc vysoce pravděpodobné, že Rytíři budou opět bojovat v baráži o udržení v extralize. Jágr snad alespoň na chvilku hodil v Americe tyto starosti za hlavu, načerpal síly a nyní udělá pro Kladno maximum v nejdůležitější části celé sezóny.

V Česku ho čeká jiná atmosféra, než jakou měl možnost zažít o minulém víkendu v zámoří. Tolik oblíbená škodolibost a neúcta k hráčům, kteří změnili český hokej, na vše se teď v letadle směr Praha musí opět připravit.

Právě ceremoniál, který proběhl na ledě PPG Paints Areny, dokazuje, jak si v NHL váží klubových legend. Nejde ale jen o akce, kdy se hráčům vyvěšuje dres pod strop haly. Respekt a účtu k hráčům vidíte i v zápasech, kdy se například bývalý hráč klubu vrátí na stadion v dresu soupeře. Nechybí různé sestřihy na kostce nad ledovou plochou a potlesk diváků. V Česku jsme takhle daleko nedošli a je to určitě škoda. Naše mentalita je jiná, než mají fanoušci v zámoří, pro které je hokej pomalu náboženstvím. Vidět je to i například na utkání hvězd NHL, u nás tato tradice zanikla v roce 2006 a obnovení je v nedohlednu.

Jágr je poslední hrající hráč z legendární naganské party. Poslední z legendárních hokejistů, na které budou generace vzpomínat. Proto si ho važme a děkujme, že dostal český hokej na výsluní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz