Hlavní obsah
Sport

Aaltonen, Sim, Simmonds a Kosticyn: Stovky startů v NHL, ale v Česku to nevyšlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Přišli, aby prokázali své bohaté zkušenosti. Jejich angažmá v české extralize bylo ale jedno velké zklamání.

Článek

Česká hokejová extraliga se stává pro zahraniční hráče lákavou destinací, patří mezi nejlepší v Evropě. Na našich kluzištích nastupovala a nastupuje mnoho mistrů světa, olympijských šampiónů, vítězů Stanley Cupu či jen hráčů s bohatými zkušenostmi z NHL.

Juhamatti Aaltonen je poslední odpadlík. Osmatřicetiletý zkušený finský útočník, bronzový medailista z olympijských her v Soči, mistr světa a trojnásobný mistr finské nejvyšší soutěže. Středočeši na jeho zkušenosti před sezónou spoléhali, nevyšlo to. Stihl odehrát pouze 25 utkání, ve kterých posbíral 16 bodů. Podle informací byl Aaltonen nabídnut jiným českým klubům, ale zájemci se nehlásili. Jeho působení v České republice je téměř jistě u konce.

Nahlédli jsme do nedávné historie a vybrali jsme 3 zvučná jména s bohatými zkušenostmi z NHL, která měla být ozdobou české extraligy. Jejich působení ovšem netrvalo dlouho a po velkém příchodu přišel tichý konec.

Nejdříve jsme sáhli do roku 2011. Pardubický manažer Zbyněk Kusý přivedl do svého klubu vítěze Stanleyova poháru, který v NHL odehrál celkem 484 utkání. Uvedl se skvěle, hned při své premiéře se prosadil. V extralize odehrál v pardubickém dresu ale jen 21 utkání, ve kterých posbíral 6 bodů. V polovině listopadu téhož roku se stěhoval na měsíční hostování do Slavie Praha, kde stihl odehrát ještě dalších 8 zápasů, ve kterých bodoval pouze 2×. Zde jeho české putování skončilo. Zkušený borec odešel do Německa, v Česku se na něj rychle zapomnělo.

Kanadský útočník se stal v roce 2012 prvním černošským hokejistou, který nastoupil v české extralize. V roce 2012, při pokračující výluce v NHL, přišel do Liberce společně s Chrisem Stewartem (St. Louis Blues). Stewart stihl na našich stadionech odehrát pouze 5 nepovedených utkání, ve kterých získal jediný bod. Simmonds, patřící týmu Philadelphia Flyers, odehrál o jedno utkání více, bodově se mu ale dařilo, posbíral 6 kanadských bodů. Po reprezentační přestávce už dres Bílých Tygrů neoblékli. Stewart se vrátil do Německa, Simmonds se z vážných rodinných důvodů vrátil do Kanady. Bohužel se při zápase v Chomutově nevyhnul rasistickým útokům. S největší pravděpodobností byl právě toto důvod jeho rychlého konce v Liberci.

A jsme zpátky v Pardubicích. 20. ledna 2021 oznámilo Dynamo příchod běloruského reprezentanta Andreie Kosticyna. Rodák z Navapolacku v NHL posbíral v 398 zápasech základní části 222 bodů, 10× reprezentoval svojí zemi na světových šampionátech. V pardubickém dresu odehrál celkem 20 utkání, k pěti brankám přidal 11 asistencí. Jeho působení mělo i temnou stránku, hned 2× byl za své fauly potrestán disciplinární komisí. Po sezóně v Česku skončil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz