Hlavní obsah
Sport

„Zavolejte stráže, zbláznilo se páže“ i na letošním šampionátu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Goal horn české hokejové reprezentace se stal oblíbeným i nenáviděným. Jaký song bude hrát při vstřelené brance našeho mužstva na letošním šampionátu?

Článek

Mistrovství světa v roce 2015 a při vstřelené brance českého národního týmu se libeňskou O2 arenou rozezní remix skupiny Maxim Turbulenc a jejich „Zavolejte stráže, zbláznilo se páže…“ z filmu Ať žijí duchové.

Euforie ze vstřelené branky a rytmická melodie písně, kterou slyšel snad každý Čech. Pro domácí šampionát v roce 2015 vybral goal song Jakub Voráček. Od té doby je píseň s národním týmem již spojena a stala se téměř tradiční. Otázkou však je, zda je stále tak oblíbená?

Od roku 2015 se hraje po každé vstřelené brance našeho mužstva. Přestávku si song dal v roce 2016 na šampionátu v Rusku, poté v roce 2019 na Slovensku, kde znělo „Hoja Hoj“ od kapely Walda Gang.

Melodii z filmu z roku 1977 přebraly od seniorské reprezentace i další věkové kategorie národního mužstva. Postupně ale začala mizet a kabiny jednotlivých kategorií sáhly po změně.

Je rovněž zajímavé sledovat, jak samotný goal song rozděluje fanoušky na tři tábory. Prvním se líbí, pak je skupina, kterým je to lidově řečeno jedno, a třetí volají po změně, protože se jim nelíbí. Jedním z posledních, který se dotazoval na změnu, byl redaktor České televize Robert Záruba. Bohužel svůj příspěvek nenačasoval nejlépe, když ho zveřejnil v době oznámení o úmrtí jednoho z členů právě skupiny Maxim Turbulenc Daniela Valiho.

Během posledního přátelského utkání národního týmu proti Rakousku zněla po vstřelené brance našeho týmu opět skupina Maxim Turbulenc. Tentokrát ale diváci mohli pozpěvovat text písně Vysoký jalovec. Přišlo tím naznačení změny pro blížící se domácí šampionát?

Jestli budeme v libeňské O2 areně pobízet dospělé, ať ráčí vstát z postelí, nebo mou milou, ať rovnýma nohama přeskočí vysoký jalovec, zatím ví jen nekompletní kabina národního týmu či organizátoři turnaje.

Nebo snad bude znít úplně něco jiného? To se dozvíme během večera 10. května, kdy naše mužstvo vstupuje do domácího mistrovství proti Finsku, pokud se tedy gólově prosadí.

Anketa

Líbí se vám goal horn od skupiny Maxim Turbulenc Zavolejte stráže?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz