Hlavní obsah
Cestování

Sal: Kapverdský ostrov plný nikdy nekončící pohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Florián

Nedotčená panenská příroda, blankytně modrý, průzračně čistý oceán, nekonečné zlaté pláže, zaručeně krásné počasí a pohodová atmosféra. To je ostrov Sal. Jeden z deseti ostrovů Kapverd, které jsou doslova rájem na zemi.

Článek

Žádný stres! To je Sal

Pustá, místy až měsíční krajina některých částí ostrova Sal poskytuje opravdu nevšední a náležitě africký cestovatelský zážitek. Z Prahy se sem dostaneš za zhruba sedm hodin. A co tady na tebe čeká?

Video najdeš i na mém YouTube kanálu.

Něco málo o ostrově

Sal vznikl někdy před 50 miliony let. Plus mínus. Je geologicky nejstarším ostrovem Kapverd a vznikl během erupce sopky, která je nyní neaktivní. Lidská noha na něj prý poprvé vstoupila ve 12. století, objeven byl 3. prosince za jasného slunečného dne roku 1460. Dostal jméno podle solných dolů, které zde byly nalezeny.

Sal je necelých 30 km dlouhý a v nejširším místě měří skoro 12 km. Celý ostrov je poměrně plochý, nejvyšší, spíš kopec, dosahuje výšky 408 metrů. Domluvíš se tady anglicky, oficiálním jazykem je portugalština a kreolština. Zaplatíš eury nebo escudy.

Když z letadla poprvé uvidíš Sal v celé své kráse, bude ti připadat spíš jako Mars. Na první pohled nehostinná vyprahlá krajina, která je tvořená písečnými pláněmi, na druhý pohled pak uvidíš průzračně čistý Atlantský oceán, který omývá nekonečné široké zlaté pláže.

Foto: Stanislav Florián

Sal, Kapverdy

Ostrov má v průměru 350 slunečných dní v roce, jen málo dní je oblačných a málokdy přinesou déšť. A když už zaprší, bude to někdy od července do poloviny října. Ale neboj, i v těchto měsících sem můžeš bez jakýchkoliv starostí přiletět a užít si svůj ráj na zemi.

Ještě před několika desítkami let bylo na Kapverdských ostrovech a tedy i na Salu jen několik málo jednoduchých domků, nyní ostrov protíná perfektní asfaltka a objevuje se tady jeden luxusní hotelový resort za druhým.

Foto: Stanislav Florián

Sal, Kapverdy

Kdy se vydat na Sal a jak?

Cestovat na Sal se ti vyplatí s cestovkou. Nečekaně. Ale nevybírej v rámci standardní nabídky. Jestli nechceš platit majlant, pak sleduj last minute nabídky. Ideálně si vyber nějaký termín v září/říjnu a koncem srpna začni sledovat české cestovky a vývoj jejich cen (já využil Fischer a Blue Style). Prodloužíš si tak léto, které v těchto měsících už v ČR skončilo. Vždy jsem koupil maximálně týden před odletem last minute, zlevněný o více než 50 % a vždy s all inclusive.

Poprvé jsem byl v roce 2018 v 5* hotelu Sol Dunas s all inclusive za 12 000 Kč, podruhé v roce 2022 v 4* Voi Vila Do Farol Resort, také s all inclusive za 17 000 Kč. A ve 2023 vycházela Boa Vista s all inclusive kolem 19 000 Kč. A to se vyplatí.

Nehledě na to, že s cestovkou se už nemusíš o nic starat. Máš zajištěný transport z letiště do hotelu a zpět, delegáta máš při ruce a za jídlo ani drinky už za celý týden nemusíš nic utratit. Jediné, s čím musíš počítat, je turistický poplatek cca 31 eur Kapverdám, který můžeš zaplatit na letišti, nebo předem na stránkách (vyplňuje se nejpozději pět dní před odletem), nebo přímo přes cestovku, ale to je pak dražší.  Další poplatek je pobytová taxa, která se platí v hotelu a je tuším dvě eura/noc.

Foto: Stanislav Florián

Sal, Kapverdy

Co můžeš na Salu vidět a zažít?

Cokoliv, co chceš. Jestli máš chuť se válet u hotelového bazénu s drinkem, nebo na pláži, a nebo si užít dovolenou aktivně, tady máš jedinečnou příležitost. To všechno v klidu a pohodě v duchu hesla No stress. Sal nabízí nebývalé přírodní krásy, ale i spoustu turistických lákadel.

Já osobně tady volím relax. Sal je ostrov, kde máš jistotu, že si užiješ klid a pohodu a zároveň se nemusíš bát, že by nevyšlo počasí. Vypadneš od lidí (jen musíš přežít těch sedm hodin v letadle plném ostatních natěšených Čechů), z civilizace a nemusíš myslet vůbec na nic. Jen si užívat pláže, oceán, sluníčko, a nebo taky hotelový bazén s all inclusive drinky. A když chceš na výlet a poznat ostrov? Stačí ti jeden den a uvidíš vše, co ostrov nabízí.

Foto: Stanislav Florián

Sal, Kapverdy

Jestli jsi dobrodruh, můžeš ho procestovat na vlastní pěst. Půjčit si auto, nebo si udělat výlet na čtyřkolce. Nebo se nemusíš o nic starat, jen nasedneš na korbu auta a necháš se po celém ostrově provést od místních obyvatel. Krajní verze je pak ještě klimatizovaný autobus v nabídce cestovky, ale to není takový zážitek.

V žádném případě si nenechej ujít solný kráter poblíž osady Pedra de Lume, záliv Buracona s proslulým magickým modrým okem, zátoku žraloků, přístavní městečko Palmeira, hlavní město Espargos s jeho slumy, kde na tebe dýchne ta pravá africká atmosféra. Nezapomeň ochutnat místní speciality, což jsou, věř nebo ne, ryby.

Foto: Stanislav Florián

Sal, Kapverdy

Pláže na Salu

Na Salu se nachází jedny z nejkrásnějších pláží na světě. Tady tě prostě uchvátí. Téměř 3 km dlouhá zlatá pláž na jihu ostrova ve městě Santa Maria, sousední Ponta Preta, která dostala své jméno podle do černa zbarvených skal, které se zde dřív nacházely.

Pokud tě zajímá kitesurfing, pak určitě zajdi na Kite beach na východní straně ostrova. Najdeš tady i školu kitesurfingu.

Foto: Stanislav Florián

Pláž Santa Maria, Sal, Kapverdy

Buracona, Blue eye

Mezi nejznámější lokality ostrova patří zátoka Buracona, která vznikla činností moře v lávové vyvřelině. Za tři Eura se můžeš podívat do díry ve skále, kde se ti v zjeví nádherné modré oko. Jedná se o podvodní lávovou jeskyni s otvorem ve stropě a modré oko není nic jiného, než lom slunečních paprsků.  Na pohled máš pár vteřin, pak tě průvodci popoženou, aby se pohled dostal i na ostatní. Oko jde vidět jen mezi zhruba jedenáctou a třináctou hodinou.

Také se tady můžeš vykoupat v lávových jezírcích (pokud tady nejsi zrovna v době, kdy jsou velmi vysoké vlny), projít se v botanické zahradě, dát si jídlo v místní restauraci a nakoupit suvenýry v malém obchůdku. Nebo si můžeš jen tak sednout do altánu a pozorovat ohromné vlny, které se tříští o ostrá skaliska.

Foto: Stanislav Florián

Blue eye, Sal, Kapverdy

Shark bay

Žraločí zátoka se nachází se na východním pobřeží ostrova. Mělká voda kamenitého pobřeží láká žraloky citronové, aby se tady vyhřívali na slunci. Půjč si boty do vody (nebo si přivez své, ty máš zdarma), projdi se zhruba 50 metrů a najednou se ti žraloci dotýkají nohou a proplouvají všude kolem tebe. A neboj, žraloci citronoví prý na člověka nejdou, takže zpět se vracíš se všemi prsty na nohou i rukou.

Foto: Stanislav Florián

Shark bay, Sal, Kapverdy

Salinas de Pedra de Lume

Ve velkém kráteru pořád činné sopky, zhruba 13 metrů pod úrovní hladiny oceánu se můžeš vykoupat v solném jezírku, kde je voda zhruba 26krát slanější než okolní oceán. Nepotopíš se tu, ale když ti kapka vody cákne do oka, tak máš skoro smrt. Fakt to pálí.

Foto: Stanislav Florián

Salinas de Pedra de Lume, Sal, Kapverdy

Takže si v klidu lehni na hladinu a užívej si, jak tě voda nadnáší. Když dáš nohy dolů, ucítíš, že ode dna k hladině stoupá horká voda, ohřátá sopkou. Dokonce je tady díky činnosti sopky ještě o pár stupňů tepleji než „venku“. Jako by to zrovna tady bylo potřeba.

Voda prý omlazuje a má blahodárné účinky na zdraví a kůži, takže si v ní polež delší dobu. Díky svým léčebným účinkům bývá často označováno jako kapverdské Mrtvé moře. Pak se můžeš za euro osprchovat, nebo si na sobě krystalky soli nech. Jen si už nedávej tričko… štípe to, škrábe to, je to divný pocit.

Foto: Stanislav Florián

Salinas de Pedra de Lume, Sal, Kapverdy

Monte Leao

Prostě výhled na dva kopce, které vypadají jako ležící lev. Kolem jen pustá krajina.

Foto: Stanislav Florián

Monte Leao, Sal, Kapverdy

Espargos

V samotném srdci ostrova leží město Espargos, které je hlavním městem celého ostrova. Je tady mezinárodní letiště, na vrcholku Monte Curral pak vojenský radar. Odsud můžeš pozorovat nádherné panorama celého města. V městě se můžeš najíst, nakoupit suvenýry, prý to tady i dost žije v noci. Co stojí za zmínku jsou i místní slumy, kde žije nejchudší část obyvatelstva. Chatrče postavené doslova ze všeho, co se po ostrově dá najít stojí také za návštěvu. Respektive spíš průjezd v autě, kterým bych tady ale neparkoval, ani z něj nevysedal. Na procházku bych sem také raději nechodil. Prý se tu dost krade. V poslední sobě se místní úřady snaží budovat nové byty a obyvatele slumu do nich stěhovat.

Foto: Stanislav Florián

Espargos, Sal, Kapverdy

Palmeira

V přístavním městečku Palmeira na tebe dýchne klid a pohoda místních obyvatel. Projít se můžeš uličkami, kde sem tam narazíš na nějaké bistro, obchod se suvenýry či místní ženy s pletenými košíky na hlavě, které ti také nabídnou nejrůznější suvenýry, hlavně magnetky a náramky. Pouliční prodejkyně potkáš hlavně poblíž přístavu.

Foto: Stanislav Florián

Palmeira, Sal, Kapverdy

Santa Maria

Santa Maria je turisticky nejrušnější městečko na ostrově. Je tu taky největší koncentrace hotelů a rezortů z celých Kapverd. Místní obyvatele živí hlavně cestovní ruch, takže se nediv, když vyrazíš z hotelu a hned se na tebe nějaký ten domorodec pověsí, bude na tebe zkoušet pozdravy ve všech možných jazycích, včetně českého Ahoy. Bude tě chtít zatáhnout do svého zapadlého krámku, aby ti něco prodal. Většinou různé vyřezávané sošky, magnetky atd. Jestli chceš tyhle suvenýry, tak zajdi k Vietnamcům. Na hlavní nákupní třídě jsou tři obchody, mají stejné zboží a věř nebo ne, každý má jiné ceny. Nejlevnější je ten úplně na konci. Takže vydrž, nic nekupuj a jdi rovnou tam. Hodí se tu koupit kafe, tuňák i magnetky.

Kromě nádherné pláže stojí za návštěvu i rušné molo s rybím trhem. Ten se tu koná každý den. Nejlepší čas pro návštěvu je brzy ráno.

Foto: Stanislav Florián

Santa Maria, Sal, Kapverdy

Praktické informace o Salu

  • Hlavní město: Espargos
  • Oficiální jazyk: portugalština a kreolština, ale domluvíš se i anglicky
  • Měna: Kapverdské escudo, ale všude berou a většinou i vrací Eura
  • Časové pásmo: GMT -1
  • Napětí el. proudu: 220 V, dvouhrotové zásuvky (není potřeba adaptér)
  • Roaming: 3. roamingová zóna, takže pozor na připojení k internetu s českým operátorem.
    • Můžeš data v telefonu buď vypnout, nebo si koupit datovou eSIM přes aplikaci Airalo. Stačí ji stáhnout, zadat své údaje, vybrat zemi, datový balíček, zaplatit kartou a podle instrukcí eSIM do telefonu nainstalovat. Pak ti zůstane česká SIM pro případný příjem hovorů a SMS zpráv a data poběží přes eSIM.
    • Pokud při první objednávce na Airalu využiješ můj kód - STANIS0407, ušetříš tři dolary (a mě je daruješ také - díky).

Pro další fotky, zajímavé informace a objednání průvodců z jiných destinací (třeba i zdarma) mrkni na https://florinacestach.cz a za follow na mém instagramu https://www.instagram.com/flori_prg/ budu rád. Najdeš tady spoustu fotek a další cestovatelské tipy.

Díky za přečtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz