Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Elektrická koloběžka typu EČOPR. Co to je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Statlboy

Elektrická koloběžka typu EČOPR

Elektrická koloběžka typu EČOPR

Článek

Elektrická koloběžka typu „EČOPR“ je pohodový dopravní prostředek a v posledních letech se stává stále populárnějším dopravním prostředkem.

Ečopr je svoboda. Je to jízda na něčem co se „Chooperu - Harley“ podobá a proto se tak i jmenuje. Každý si pod pojmem Ečopr představuje možná něco jiného, proto je nejlepší se prostě na Ečopru projet a každy si udělá vlastní poznatek.

Jakmile máte sen, musíte začít pracovat na tom, aby se stal skutečností. Rozhodnutí, že si koupíte, nebo se na něčem takovém projedete má dozajista každý, a opravdu k tomu stačí jen malý krůček, koupit - půjčit. (o půjčovnách někdy příště)

Foto: Statlboy

Pardi

Modelů je nejen na našem trhu mnoho, mnohé firmy si je nechávají vyrábět přímo pro sebe (např. Capireli, Kentoa, Scot, Hecht, Ecopr X7, BMW, Peugeot, Yamaha, Honda, …), ale naprostá většina těchto prodávaných modelů spadají do kategorie skůtrů, což je model který má motor o výkonu nad 1000w, a max. konstrukční rychlost 25 km/h. Vše co má  nad tyto hodnoty, spadá do kategorie skútr, a vztahují se na tento skútr jiné zákony než na ekolobežky do 1000w a do max. rychlosti 25km/h. Prodejce je povinen vám dodat i čistopis technického průkazu k první registraci.

Tyto elektrokoloběžky se od sebe dají rozeznat jen dle vinu.

POZOR, zákon:

V zákoně o silničním provozu (č. 361/2000 Sb.) se mimo jiné dočtete v paragrafu 57 v odstavci 2, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. A to znamená, že ten, kdo jede na koloběžce, je cyklistou se všemi právy i povinnostmi.

Můžete se s ní vydat jen na silnici, do vyhrazených cyklopruhů nebo využít cyklostezek. Dále potom všude tam kde je možno se pohybovat na kole.

V případě, že uživatel chce, aby byla elektrokoloběžka způsobilá k provozu na pozemních komunikacích bez registrace a bez nutnosti držení řidičského oprávnění, musí mít ale maximální rychlost do 25 km/h a výkon elektropohonu nesmí překročit 1000 W. V opačném případě se již ekoloběžky stávají skútrem, podléhají registraci a jsou brány jako motocykl. V tom případě je potřeba mít platné STK skútru, registrační značku, povinné ručení a vy jakožto řidič vozidla i řidičský průkaz, helmu atd.

Jestli je či není elektrokoloběžka či skútr, se lze přesvědčit rychlým pohledem na „vin“ motoru vyražený na zadním kole. (viz foto)

Foto: Statlboy

vin

1000W - výkon motoru ve watech

A proto pozor na podvodníky, naprostá většina ekoloběžek typu „Ečopr“ jsou skútry, tyto jsou určeny pro provoz na pozemních komunikacích, a je nutno je registrovat podobně jako jakékoliv motorové vozidlo. V praxi se může stát že policie vyhodnotí vaši jízdu jako jízdu s neregistrovaným vozidlem, bez řidičského oprávnění, eventuelně za jízdu po cyklostezce, za což hrozí dosti vysoká pokuta, odebrání řidičského oprávnění a …

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám