Hlavní obsah
Hry

Kouzelný Pan Tau - filmový kvíz o elegantním muži s deštníkem a buřinkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Československý rodinný televizní seriál, jehož ústřední postavou je elegantní muž anglického vzhledu s deštníkem a kouzelnou buřinkou na hlavě, jenž neumí mluvit.

Článek

Přesně tak by se dal popsat tento dnes již kultovní seriál, který vznikl v koprodukci Československé televize, filmového studia Barrandov, rakouské společnosti Neue Thalia Film Wien a německých společností Westdeutscher Rundfunk a Saarländischer Rundfunk.

Díky společenskému uvolnění v 60. letech 20. století začali do Československa jezdit západní filmový producenti. Tvůrce prvně oslovil italský producent Carlo Ponti ohledně možného remaku filmu Strašná Žena.  Při jednání se zadání změnilo.

Pilotní film se italskému producentovi velmi líbil a požadoval o dalších deset dílů více ovšem s podmínkou, že se budou odehrávat na různých kontinentech. To se českým tvůrcům moc nelíbilo, a tak ze spolupráce sešlo a pilotní film byl uložen do archivu Československé televize. Tam ho později objevil redaktor německé společnosti Westdeutscher Rundfunk a domluvil spolupráci na seriálu.

Pan Tau byl uveden premiérově v západním Německu v televizi ARD 13. prosince 1970 a to v německém dabingu. U nás byl Pan Tau prvně viděn v kinech po celé republice. Seriál se stal velmi populární. V Německu se na jeden díl dívalo v průměru 12 milionů diváků. Kromě Německa a České republiky, byl seriál v 70. letech úspěšně vysílán například v Sovětském svazu, Francii nebo v Kanadě a získal mnoho mezinárodních ocenění.

V roce 2020 vznikly nové díly seriálu Pan Tau, které původně měla natáčet se společností Caligari v koprodukci, která odkoupila práva, i Česká televize, ale když česká strana viděla, kam se seriál ubírá, odstoupila od natáčení a německá společnost si seriál natočila sama. S původním seriálem to ovšem moc společného nemá.

V následujícím kvízu prověříme vaše všeobecné znalosti o tomto kouzelném seriálu a věříme, že se vám bude dařit odpovědět na všechny otázky.

Jak jste si v našem kvízu vedli? Byli jste úspěšní, nebo jste měli s některými otázkami problém. Pokud jste byli úspěšní, tak vám gratulujeme. Pan Tau byl u dětí velmi oblíbený a každý by ho rád někde potkal. Každý z nás si vybaví i ikonickou melodii, když došlo k nějakému tomu kouzlu. A kdo by přeci jenom neznal pana Taua, tak je to přeci ten pán, co je chvilku malej a chvilku velkej. Pro tuto chvíli nezbývá nic jiného, než se rozloučit.

Více kvízů naleznete na svetkvizu.czyoutube.com/@svetkvizu140

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz